Wegwerpkapjes zijn handig, maar niet per se duurzaam en goed voor je portemonnee. Een betere oplossing is een mondkapje van stof die je zelf maakt. Daarvoor heb je meerdere materialen nodig die wij, ondanks de schaarste, nog gewoon verkopen!

Mondkapjes zelf maken?

Nog niet zolang geleden keken we vreemd op als iemand er eentje droeg, maar mondkapjes zijn inmiddels normaal geworden in ons straatbeeld. Ze zijn al een tijdje verplicht in het openbaar vervoer, maar nu is ook het dringende advies om ze in openbare ruimten en bijv. winkels te dragen.

Een duurzame en goedkope oplossing is een zelfgemaakt mondkapje van stof. Deze kun je namelijk uitwassen en dus hergebruiken. Je maakt ze gewoon zelf en dat is minder moeilijk dan je denkt. Wij leggen het eenvoudig uit in deze beschrijving met twee patronen.

Stof voor mondkapjes

Wat is een geschikte stof voor mondkapjes? Wij raden aan om je mondkapje te maken van geweven 100% katoen. Dit kun je namelijk wassen op 60 graden, zodat alle bacteriën worden gedood en ze weer helemaal schoon zijn en klaar voor hergebruik. Duurzaam en voordelig!

Bekijk ons aanbod katoen

Elastiek voor mondkapjes

Er zijn vele soorten elastiek voor mondkapjes. Het is belangrijk dat het prettig aanvoelt, stevig is en heet gewassen kan worden. Gelukkig hebben we daar meerdere varianten elastiek, zodat je zelf kunt kiezen wat je het prettigst vindt. Wist je dat je ook katoenen biaisband kunt gebruiken in plaats van elastiek? Het is nóg langer en beter bestand tegen wassen op hoge temperaturen en je knoopt het eenvoudig vast.

Elastiek en biaisband voor mondkapjes:

Extra filter voor mondkapje

Voor extra bescherming kan je een speciaal filter plaatsen in jouw zelfgemaakte mondkapje. Deze filters kun je ook bij ons kopen. Het is een non-woven filter dat goed ademt en beschermt. Je kunt dit filter 5 keer wassen op 60 graden en daarna gebruik je een nieuw stukje filter. Je hebt gelukkig maar een klein stukje nodig.

Bekijk het non-woven filter

Mondkapje met neusbeugel

Het is belangrijk dat je mondkapje goed aansluit bij je neus. Niet alleen om besmetting te voorkomen, maar ook handig voor brildragers! Als je het mondkapje goed laat aansluiten bij je neus, beslaat je bril namelijk niet of nauwelijks. Je kunt ijzerdraad toevoegen, maar dit is niet bestand tegen wassen (roest). Wij raden daarom balein aan. Balein is een stevig buigzaam strookje dat wasmachinebestendig is.

Bekijk ons balein

Creatieve ideeën voor mondkapjes

Als je aan de slag gaat, kun je er net zo goed iets leuks en persoonlijks van maken. Maak er een echte eye-catcher van of zorg ervoor dat het bijvoorbeeld matcht met je outfit. Kies je voor leuke kleuren, een printje of ga je juist voor een stof die matcht met jouw huidtint? Wij hebben enorm veel keuze; zelfs in deze tijd waarin katoen in de meeste winkels schaars is. Als je ze zelf maakt kan je ze ook iets groter of juist iets kleiner maken, zodat ze jou goed passen en mooi aansluiten.

Een leuk idee is om je mondkapje af te werken met een leuk biesje (biaisband). Zo is jouw mondkapje mooi afgewerkt en heeft het nét wat meer uitstraling.

Succes bij het maken van jouw mondkapje! Draag je er eentje bij je volgende bezoek aan jouw Jan Sikkes? Dat stellen we zeer op prijs.