Keurmerken

Je komt ze overal tegen, in de supermarkt, maar ook op stoffen en kleding. Soms zijn het er zoveel, dat je eigenlijk niet zo goed meer weet waar ieder keurmerk voor staat. Hier vertellen we je waar de keurmerken die je bij ons tegenkomt voor staan:

Oeko-Tex Standard 100

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. Je ziet het logo vaak op kleding, theedoeken, handdoeken, maar het staat ook op onze stoffen. Als je een stof met het Oeko-Tex keurmerk koopt, kun je er zeker van zijn dat de stof veilig is. 

Het Oeko-Tex keurmerk is geen milieukeurmerk, de stof wordt alleen getest op stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Schadelijke stoffen zijn bijvoorbeeld: zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ook al is het geen milieukeurmerk, vaak zijn de stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid dat ook voor het milieu.

Wil je nog meer informatie over het Oeko-Tex Standard 100 keurmerk? Bezoek dan de website van Oeko-Tex

GOTS

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het GOTS keurmerk is een internationaal keurmerk dat aangeeft of textiel milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord is. Stoffen met dit keurmerk bestaan voor minstens 70% of 95% uit biologische vezels. Op het label staat aangegeven wat het percentage biologische vezels van de desbetreffende stof is.

Op het gebied van milieu moet een stof aan de volgende eisen voldoen om het keurmerk te krijgen:
- Er mag geen kunstmest gebruikt worden
- Geen schadelijke bestrijdingsmiddelen
- Geen genetisch gemodificeerde organismen
- Geen schadelijke chemicaliën (bijv. tijdens het verven)
- Energiezuinig geproduceerd
- Waterbesparend geproduceerd

Naast dat de stof milieuvriendelijk moet zijn om dit keurmerk te krijgen, moet het ook maatschappelijk verantwoord zijn. Dit zijn punten waar aan voldaan moet worden om het keurmerk te krijgen:
- Veilige werkplek 
- Eerlijk minimumloon voor de medewerkers op de plantages en in de fabriek

Al deze criteria worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke controleurs. Je ziet het keurmerk het vaakst terug op stoffen van katoen, maar je kunt het ook tegenkomen op stoffen van vlas, zijde, hennep en wol. Kijk voor meer informatie op de website van GOTS

Labotex

Dit keurmerk kom je alleen op een aantal gordijn- en meubelstoffen bij ons tegen. Dit is vooral een kwaliteitsmerk. De stoffen worden getest op slijtvastheid, pilling, hoe sterk het is, scheurvastheid, kleurvastheid, kleurechtheid en hoe brandbaar de stoffen zijn. Uitgebreide informatie over alle tests vind je hier. De tests worden in een laboratorium in België uitgevoerd.