Zijde

Dat het woord ‘zijde’ bijna één op één terugkomt in het woord ‘veelzijdig’ is niet voor niets. Zijde kan heel fijn en gelijkmatig zijn met een luxe glans, maar er bestaat ook zijde dat alles is behalve dat. Welke typen wij in ons assortiment hebben en wat zijde tot zijde maakt, leggen we graag aan je uit. 

Bekijk hieronder onze collectie zijde en zijdeblends en check direct de voorraad in jouw Jan Sikkes. Lees daaronder meer informatie over zijde.

Stoffen voor ieder project

Ontdek de mooiste zijde stoffen

fabric
modestoffen Onze collectie zijde
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Een veelzijdig assortiment

Mooie fijne hapselzijde is de meestvoorkomende zijdesoort. We hebben dit type zijde dan ook in veel verschillende kleurtinten in onze winkels. Anders dan de haspelzijde is de wilde zijde, van de Tussah rups. We hebben een prachtige serie wilde tussah zijde in ons assortiment die je absoluut gaat verrassen! Het onregelmatige uiterlijk en de matte look, geven deze stof een veel stoerder uiterlijk dan de ‘gewone’ zijde die je gewend bent, maar het heeft dezelfde voordelen. Bekijk snel hierboven ons aanbod zijde, check de voorraad per winkel en haal jouw favoriet in één van onze winkels.

De zijderups
Zijde is een natuurlijke grondstof, afkomstig van de cocon van een zijderups. De rups spint zichzelf in met zijdedraden en een soort kleefstof die voor stevigheid zorgt. Deze cocon wordt vervolgens in water gedompeld, waardoor de kleefstof oplost en de draad overblijft. Deze wordt afgewikkeld (of afgehaspeld) waar de haspelzijde haar naam aan dankt. Leuk weetje: één cocon bevat ongeveer 3000 meter draad waar men maximaal 900 meter van af kan haspelen!

Wilde zijde
Waar haspelzijde fijn en gelijkmatig is, is wilde zijde alles behalve dat. Het is veel grover, dikker en onregelmatiger. Alle andere rupssoorten dan de zijderups (van de moerbeivlinder) leveren wilde zijde. Hieronder vallen Shantung en honan en dan is er ook nog doupion zijde. Dit type zijde heeft een onregelmatig effect doordat de zijdedraden dat ook zijn. Doupion zijde is namelijk het resultaat van een dubbelcocon van twee rupsen, waarbij de draden erg moeilijk af te haspelen zijn. Dit onregelmatige effect wordt door veel mensen juist mooi gevonden en is beter bekend onder de term ‘slubeffect’.

Zelf zijde gebruiken

Van fijne, glanzende zijde maak je de mooiste kleding. Denk aan een nette blouse, een feestelijke jurk of zelfs prachtige bruidsmode. En wat dacht je van je eigen lingerie, elegante ochtendjas of beddengoed dat jouw slaapkamer doet omtoveren tot een hotelsuite? Zijde is geschikt voor vele toepassingen. Kies jouw favoriet en haal deze in jouw dichtstbijzijnde Jan Sikkes.

Vind jouw Jan Sikkes

Voordelen van zijde

Net als wol is zijde zelfdovend en is het warmte-isolerend. Ook neemt zijde snel snel vocht op en is het erg sterk; het is de sterkste natuurlijke vezel die er is. Ondanks dat is zijde tegelijk de dunste natuurlijke vezel en hierdoor kreukt het snel. Dit is geen probleem, want de lange filamenten (de lange draden) herstellen in no-time na het kreuken.