Wol

Misschien associeer jij wol al gauw met die vervelende kriebeltrui die je oma voor je breide, maar wol is zoveel meer dan dat! Het is er in veel verschillende diktes en soorten en je kunt het voor enorm veel toepassingen gebruiken. Vergeet die kriebeltrui; maak eens een wollen colbert, een chique mantel of een warm hemd.

Bekijk hieronder onze collectie wollen stoffen en wolblends en check de voorraad in jouw Jan Sikkes.

Stoffen voor ieder project

Ontdek de mooiste wollen stoffen

yarn-ball
modestoffen Onze collectie wol
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

De voordelen van wol

We weten allemaal dat wol schapenhaar is. Dat haar is altijd gekruld en dat komt zelfs terug in de vezel ervan. De mate van deze natuurlijke kroezing is afhankelijk van het schapenras en het deel van de vacht waar de wol vandaan komt. Hierdoor is wol verkrijgbaar in verschillende soorten.

De bekendste eigenschap van wol is dat het warmte isolerend is. Die warme kriebeltrui was in de wintermaanden immers best wel aangenaam! Maar wol heeft nog meer voordelen. Zo duurt het namelijk erg lang voordat wol vocht opneemt, waardoor je zelf niet snel nat wordt en de stof ook niet nat aanvoelt. Wol droogt daarentegen ook langzaam. Dit is een nadeel als je wol hebt gewassen, maar een voordeel bij het dragen. Om te drogen, is warmte nodig (verdampen) en doordat wol niet snel droogt, koel je dus ook niet af bij het dragen ervan.

De belangrijkste bouwstof van wol is eiwit. Eiwitvezels hebben als eigenschap dat ze zelfdovend zijn, waardoor wol brandvertragend werkt. Ook is het vuilafstotend en kreukt het niet snel door de veerkracht.

Vilt

Vervilten van wol is mogelijk wanneer de wolvezels heel sterk in elkaar kruipen. Dit ontstaat bij vochtige omstandigheden, warmte en ontvetting van de vezels. Soms gebeurt dit per ongeluk door het wassen van wol, maar bij de productie van bijvoorbeeld kraagvilt of kookwol gebeurt dit opzettelijk. Mede door deze verschillende manieren van bewerken, is wol in zoveel typen te verkrijgen.

Wol van Jan Sikkes

De mooiste wollen stoffen vind je bij ons. Dacht je dat ons assortiment ophield bij gewone scheerwol, bekijk dan snel ons assortiment wollen. Van kookwol (vervilte wol), tot mooie flannel, wij hebben een grote keuze wollen stoffen in de mooiste kleurtinten.

Wollige ideeën nodig?

Dat je met wol veel meer kunt, is wel duidelijk. Maar weet je nog niet wat je van wol wilt maken? Wij wel! In onze handige DIY video’s krijg je een dosis inspiratie; en niet alleen van wollen creaties. Bekijk de video’s, haal jouw favoriete stof in één van onze winkels en ga aan de slag!