Wafelstof

Jarenlang keek men amper om naar wafelstoffen, maar gelukkig hebben we de weg teruggevonden naar deze super stof! Zoals bijna alle stoffen zijn ze er in enorm veel variaties. Hierdoor kun je het doek voor de meest uiteenlopende projecten gebruiken, maar het meest populair is de stof nog altijd in de babykamer.

Bekijk hieronder een deel van onze collectie wafelstoffen en check direct de voorraad in jouw Jan Sikkes. In de winkel hebben we nog veel meer kleuren dan je hier online ziet.

Stoffen voor ieder project

Ontdek de mooiste wafelstoffen

fabric
modestoffen Onze collectie wafelstof
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Wat is wafelstof?

Grote kans dat wafelstof je bekend voorkomt, omdat het de laatste jaren weer veel gebruikt wordt. De stof is vaak gemaakt van katoen waarbij de draden geweven zijn in een wafelbinding. Lange flotteringen lossen scherpe kruisingen af waardoor een wafel-reliëf ontstaat. De stof krijgt letterlijk diepte en heeft hierdoor een echt eigen uiterlijk. 

Wist je dat er ook gebreide wafelstoffen zijn? Wanneer je breidt in plaats van weeft, krijgt de stof automatisch wat meet stretch. Gebreide wafelstoffen noemen wij dan ook wafeltricot (tricot is Frans voor 'gebreid') en die kun je dan weer gebruiken om kleding mee te maken. Vaak gaat het om een fijn wafelreliëf en dit fijne uiterlijk past perfect in de kinder- en babymode. Grove (geweven) wafelstoffen zijn stugger en werden vroeger verwerkt tot huishoudtextiel (de werkdoekjes!), maar tegenwoordig maakt men er vaak dekens, spreien of hoezen van.

Het wafelreliëf heeft als voordeel dat het erg goed vocht opneemt en om deze reden werd de stof vroeger dus vaak gebruikt als praktisch huishoudtextiel. Het reliëf zorgt er bovendien voor dat vocht snel kan verdampen, waardoor wafeldoek redelijk vlot droogt. Je kunt er dus ook heel leuk een babybadcape van maken.

De perfecte combi

Het leuke aan wafeldoek is dat je het goed kunt combineren met andere stoffen. Zo heb je vast al eens een warme wafeldeken of lief babynestje gezien waarbij wafeldoek is gecombineerd met een vrolijk bedrukte poplin-katoen. Of misschien met een zachte fleece voor de wat koudere nachten. Wafeldoek dient soms als een mooie effen basic stof waardoor je een andere stof met een drukker dessin kunt kiezen om mee te combineren, maar het kan ook andersom. Kies een bedrukte wafelstof die je combineert met een effen katoen of fleece. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wafeldoek van Jan Sikkes

De wafeltrend is ons niet ontgaan! Deze stoffen zijn enorm populair en vliegen de winkel uit. Gelukkig heb je bij ons een brede keuze in verschillende wafeldoeken en hebben we altijd genoeg. Sommige kleuren staan niet op onze website, maar hebben we wel degelijk. Ga daarom voor een actueel en compleet assortiment naar jouw Jan Sikkes. En kijk dan ook eens naar de fijnheid en het reliëf van de verschillende wafelstoffen. We hebben ook nog een aantal bedrukte wafelstoffen. Keuze genoeg dus!

Vind jouw Sikkes

Jouw project

Wafelkatoen is eenvoudig te verwerken, omdat het vrij stevig en vormvast is. De beginner kan dus goed aan de slag met deze populaire stof. Je kunt het bovendien goed wassen, omdat het vaak (wel even checken) bestaat uit 100% katoen. Doe wafeldoek niet in de droger en indien gewenst kun je strijken op lage temperatuur. 

Vrolijk jouw babykamer op met mooi wafeldoek! Naai zelf dekentjes, een hoes voor het aankleedkussen, badcape, babynestje en zelfs een boxkleed. En ken je die opbergmandjes? Ook die maak je met wafelstof! Gebruik hierbij nog wel wat versteviging. Vergeet jezelf trouwens niet; maak een mooie badjas of warme sprei voor op je bed.