Satijn

Satijnen stoffen zijn iconisch door hun glanzende en soepelvallende uiterlijk. De stoffen stralen klasse en elegantie uit en hierdoor wordt de stof veel gebruikt voor avondkleding, bruidsmode en bijv. lingerie. Het gladde oppervlak van deze stof is ook erg praktisch te gebruiken als voering.

Bekijk hieronder onze collectie satijnen stoffen en controleer direct de voorraad in jouw Jan Sikkes.

Stoffen voor jouw project

Vind jouw favoriete satijn

folding
modestoffen Onze satijnen stoffen
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Wat is satijn?

Een stof noemen we satijn wanneer deze in de satijnbinding is geweven. De term zegt dus niets over de grondstof, maar alleen over de weeftechniek. Even een spoedcursus: als je met een loep de stof van heel dichtbij bekijkt, zie je hoe de draden over elkaar heen gaan. Het valt je vast direct op dat ze niet gelijk ‘op en af’ gaan, maar dat hier een onregelmatigheid in zit. De draden kunnen onder één draad door gaan, waarna ze over wel vier of vijf anderen gaan. Dit deel van de draad noemen we dan een flottering. Flotteringen bedekken de kruispunten van de draden waardoor de stof het glanzende uiterlijk krijgt.


Satijn heeft dus vaak één glanzende en één wat doffere zijde. Vaak worden aan de ene zijde glanzende en aan de andere kant matte draden gebruikt, waardoor het effect nog sterker wordt. Satijn is bovendien erg soepel doordat de garens erg dicht op elkaar geweven kunnen worden.

Een satijnen stof kan gemaakt zijn van allerlei grondstoffen. Vaak bevat het vezels van viscose, zijde, polyester of katoen of een mengsel hiervan.

Wil je meer weten over de techniek achter weefsels en breisels? Lees onze blog.

Satijn van Jan Sikkes

Omdat satijn er in zoveel verschillende soorten is, hebben we een enorme collectie voor je samengesteld. Alle kleuren van de regenboog, bedrukt of juist effen en variërend in grondstoffen.  Zo is er altijd wel een satijn die past bij jouw project. Bekijk ons aanbod satijn online, check de voorraad per winkel en voel en bekijk de stof tot slot in jouw Jan Sikkes.

Vind jouw Jan Sikkes

Jouw satijnen creatie

Alle kleding of andere producten die een luxe uiterlijk moeten krijgen, kun je maken van satijnen stoffen. Dat komt neer op erg uiteenlopende dingen, zoals lingerie, bruidsmode, kostuums, beddengoed, gordijnen en deco-projecten. Naast het mooie, elegante uiterlijk heeft satijn een praktische kant: omdat het zo glad is, wordt het vaak als voeringsstof gebruikt. Je merkt het al; satijn is onmisbaar voor iedereen met een naaimachine!

Satijn heeft als eigenschap dat het vrij snel droogt, maar ook kan kreuken. Droog de stof niet in de trommel, maar hang het op. Je kledingstuk of laken is in een mum van tijd droog en bevat minimale kreukels.