Polyester

"Doe mij maar een stof die sterk is, slijt- en kleurvast, snel droogt en weinig kreukt? Oja en het is ook wel handig als je het makkelijk kunt wassen". Klinkt dit als een sprookje? Zeker niet! Stoffen die gemaakt zijn van polyester voldoen vaak aan bovenstaande omschrijving. Ontdek de voordelen van deze kunstvezel!

Bij Jan Sikkes hebben we een mooi compleet aanbod polyester stoffen en polyesterblends. Bekijk hieronder onze collectie en check direct de voorraad van onze stoffen per winkel. Scoor vervolgens jouw favoriet in jouw Jan Sikkes en maak de mooiste creaties.

Stoffen voor ieder project

Vind de juiste stof van polyester

tissue
modestoffen Onze collectie polyester
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Wat is polyester eigenlijk?

Polyester is een kunststof die in erg veel stofsoorten terugkomt. Deze grondstof is uitermate populair, omdat het veel voordelen heeft ten opzichte van sommige natuurlijke grondstoffen. Een vezel van polyester is erg sterk, slijtvast en bovendien onderhoudsarm. Wanneer een stof geschikt moet zijn voor outdoor of meubelbekleding, wordt polyester om deze redenen vaak als grondstof gekozen. Bovendien kunnen fabrikanten deze vezel snel en in grote hoeveelheden produceren, waardoor het goedkoper is dan veel natuurlijke alternatieven.

Waar kom je de stof tegen?

Fleecestoffen en softshell zijn eigenlijk altijd gemaakt van polyester en ook kunstleer is een eindproduct waarin het wordt gebruikt. En ken je het zachte en soepele chiffon? Dit is een feitelijk het kunstmatige en goedkopere alternatief voor zijde. Vilt, velours en sommige tricots kunnen ook goed polyester bevatten.

Daarnaast kom je polyester vaak in blends tegen. Een poplin katoen kan bijvoorbeeld best bestaan uit katoen én polyester. En dat geldt ook voor viscose en wol; deze grondstoffen worden vaak samen met polyester verwerkt tot een prachtige stof. Fabrikanten kiezen vaak voor blends om een stof goedkoper te maken of om de eigenschappen te verbeteren. Een stof met polyester wordt sterker, kreukt minder en droogt extra snel.

De enige nadelen van polyester zijn dat de vezel warmtegevoelig is en niet goed ademt. Maar wanneer de stof verwerkt wordt in een blend met andere grondstoffen, vervallen deze nadelen snel. Kijk maar eens in de labeltjes van je kleding; hoe vaak zie je daar polyester in staan?

Werken met polyester

Stoffen van 100% polyester zijn vaak glad en daarom niet direct geschikt om mee te beginnen. Wanneer je wat meer gevorderd bent achter de naaimachine, kun je hier wel prima mee aan de slag.

Blends met polyester hoeven helemaal niet glad te zijn en zijn dus wel geschikt voor beginners. Kies bovendien voor een garen die bestaat uit ongeveer dezelfde grondstoffen. Dit is de veiligste keuze wanneer je je kledingstuk uiteindelijk gaat wassen, drogen en/of strijken. Stoffen die uitsluitend uit polyester bestaan, kun je beter niet in de droger doen. Strijken is dan niet nodig, omdat de stof in dit geval kreukvrij is.