Mousseline

Nog nooit gehoord van mousseline? Wedden dat je de stof wel degelijk kent? De stof heeft meerdere namen, zoals luierdoek, crinkle katoen en double gauze, maar jij kent het waarschijnlijk als hydrofiel. Dat doet vast wel een belletje bij je rinkelen! Tegenwoordig wordt de stof steeds vaker geplaatst onder de wat luxere naam ‘mousseline’, omdat het toch echt anders is dan hydrofiel.

Bekijk hieronder onze collectie mousseline en controleer direct de voorraad van jouw Jan Sikkes.

Stoffen voor jouw project

Vind de mooiste mousseline

fabric
modestoffen Onze collectie mousseline
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Wat is mousseline?

Mousseline is een stof met herkenbaar gekreukt oppervlak. Deze stof is vaak gemaakt van katoen, heeft een simpele platbinding en is losjes geweven. Deze stof hoef je niet te strijken, want het kreukeffect hoort bij deze stof. Ideaal! De stof valt soepel en draagt licht en luchtig. 

Wat is het verschil tussen mousseline en hydrofiel?

Begrijpelijk dat veel mensen het verwarren met hydrofiel, maar er is wel degelijk een duidelijk verschil. Hydrofiel is een enkele stof en mousseline heeft twee (of soms drie) lagen. In het Engels wordt de stof 'double gauze' genoemd, wat 'dubbel gaas' betekent. En dat klopt, de stof heeft een gaasachtig uiterlijk doordat het losjes geweven is.

Tip: wil je het kreuk-effect verminderen, laat de stof dan hangend drogen na het wassen. Eventueel kun je de stof heel voorzichtig en niet te heet strijken.

Mousseline van Jan Sikkes

Deze stof gaat hard! Bij Jan Sikkes hebben we steeds meer soorten mousseline, prachtige effen kleuren, maar ook heel veel printjes. Vind jouw favoriet online, check de voorraad per winkel en shop mousseline in de Jan Sikkes bij jou in de buurt.

Wat maak je van mousseline?

Deze stof is erg gewild voor baby- en kinderaccessoires. Met mousseline maak je zachte dekentjes, een babynestje of bijvoorbeeld een hemeltje.

Mousseline verovert ook z'n plek in de mode! We zien steeds vaker luchtige blouses, zwierige jurkjes en mooie rokken van mousseline. Perfect voor zomermode, doordat de stof luchtig draagt, goed vocht opneemt en snel weer droogt. In de kindermode is mousseline al langer aanwezig. We zien boxpakjes, topjes, soepele harembroekjes, stoere tuinbroekjes en zelfs zachte slaapzakken van mousseline.

Tips voor naaien met mousseline?

De stof heeft als eigenschap dat het wat kan krimpen tijdens de eerste keer wassen. Doe dit dus voordat je begint te naaien, zodat je creatie niet kleiner uitvalt dan je wilde. Zigzag de randen vóór het wassen om rafelen te voorkomen. Stop de stof niet in de droger, maar hang het aan de lijn of laat het liggend drogen om de kreukels iets beter te behouden.

Mousseline is geweven en er zit bijna nooit rek in (elastan) wat het naaien makkelijker maakt. Toch is het niet de eenvoudigste stof om mee te naaien. De garens zijn losjes geweven en er zit veel ruimte tussen de garens. Hierdoor rafelt de stof makkelijk en de openheid kan lastig zijn om te verwerken. Gebruik clips in plaats van spelden en reken extra ruimte voor de naden.

Tip: verstevig de stof daar waar nodig met vlieseline of biasband. Zo wordt de stof steviger op plekken waar dat nodig is, zoals ritsen, knoopsgaten, drukknopen en naden.