Lycra

Hoe leuk is het om je eigen zwemkleding of turnpakje te naaien? Kies de stof die jij mooi vindt en een patroon dat het beste bij jou past en je hebt je eigen unieke outfit. Je kunt hierbij ook leuke details aanbrengen die van jouw creatie echt een unieke verschijning maken.

Bekijk hieronder onze collectie lycra en controleer direct de voorraad van jouw Jan Sikkes.

Stoffen voor ieder project

Vind jouw favoriete lycra

folding
modestoffen Onze collectie lycra
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Wat is lycra eigenlijk?

Lycra is eigenlijk een merknaam, net als het welbekende Spandex. De stof is gemaakt uit elastomeer dat uit polyurethaan bestaat en in de textielwereld gebruikt wordt als een synthetisch rubber. Een hele mond vol! En daarom noemen we deze typerende stof voor bad- en sportkleding gewoon Lycra; wel zo makkelijk. Het is gemaakt als vervanging van natuurrubber (latex), maar heeft verbeterde eigenschappen. Natuurrubber is namelijk iets minder rekbaar en is minder kleur- en slijtvast. Bovendien is de kunstmatige variant veel steviger met een dunnere draad. Hierdoor kun je dunne stof hebben die even sterk is als de dikkere versie van natuurrubber.

Meest kenmerkend aan het garen is dat het enorm rekbaar is. Je zou het bijna niet geloven, maar de rekbaarheid is wel 500 tot 700 procent! Hierdoor is het uitermate geschikt voor kledingstukken waarin je gemakkelijk moet kunnen bewegen, zoals zwemkleding en andere sportkleding. Bovendien wordt polyurethaan verwerkt in sport- en steunkousen waarbij druk op het lichaam gewenst is.

In de mix

Lycra wordt altijd verwerkt in een mix met andere garens en grondstoffen. Een stof bevat dus nooit alleen maar Lycra. Dat mixen wordt soms op hele ingenieuze manieren gedaan, zodat je de draad bijna niet herkent. Soms wordt een draad omwonden met een fijne draad van een andere grondstof en soms zijn ze meegeweven in de stof. Lycra geeft een stof meer stevigheid en hierdoor is een kledingstuk erg vormvast.

Lycra of Spandex is in veel verschillende diktes verkrijgbaar. Ook heb je ruime keuze in kleur, transparantie en of de stof een print of zelfs glitter heeft.

Lycra van Jan Sikkes

Bij Jan Sikkes hebben we mooie Lycra-stoffen; perfect voor een leuk gympakje, zomerse bikini of stoere zwembroek. Bekijk ons aanbod online, kies jouw favoriet en check direct de voorraad in jouw winkel. Scoor de Lycra vervolgens in jouw Jan Sikkes en ga aan de slag met je project.

Werken met Lycra

Niet de meest gemakkelijke stof om mee te beginnen, maar de wat verder gevorderde naai(st)er kan hier prima mee overweg. Omdat deze stof zo enorm rekbaar is, moet je een lockmachine gebruiken. Op die manier blijft de draad in tact. Kies een gewone dunne of speciale tricotnaald. Deze heeft een iets bolle punt waardoor er geen ladders in de stof kunnen ontstaan.