Katoen

Je weet het vast al lang; katoen is een grondstof die wordt gewonnen uit de katoenplant. Katoen komt in vele vormen en combinaties voor: gebreid, geweven, gemixt met viscose, linnen en talloze andere grondstoffen.

Geweven (poplin-) katoen is de meest geschikte stof om niet-medische mondkapjes van te maken. Bekijk snel ons aanbod katoen hieronder en check direct de voorraad per winkel. Shop de stof snel in jouw Jan Sikkes.

Stoffen voor ieder project

Vind jouw favoriete katoen

fabric
modestoffen Onze collectie katoen
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

DIY's met katoen

Ga lekker aan de slag met katoen! De stof leent zich goed om heel veel verschillende dingen te maken; denk aan tassen, etui's, dekentjes, kleedjes, maar ook kleding zonder rek, zoals rokken, overhemden of jurken. Beginnen je handen te jeuken om aan de slag te gaan? Bekijk onze stap-voor-stap DIY's en maak de leukste dingen!

Naar de DIY's

Onze katoenen stoffen verdelen we in een aantal categorieën:

Poplin
Gemaakt van 100% katoen of een katoenblend en is geweven in een platbinding. Deze stof komt veel voor en wordt veel gebruikt voor hobby’s als quilten, het maken van kleding en mondkapjes. Onze collectie poplin vind je hierboven.

Denim
Deze stof noemen we ook wel ‘keperkatoen’ en is nog bekender onder de term ‘spijkerstof’. Dit weefsel heeft een keperbinding waarbij een schuine lijn de stof kenmerkt. Denim of keperkatoen is steviger dan poplin en iets dikker. Keperkatoen hoeft niet per se blauw te zijn, maar komt juist voor in vele kleuren en dessins. Bekijk ons aanbod denim hier.Chambray
Deze stof lijkt sterk op denim, maar is minder dik en heeft geen keperbinding, maar een platbinding. Chambray wordt veel gebruikt voor de wat dunnere overhemden. Ons aanbod chambray vind je hier.

Batist
Dit is een zeer fijn geweven stof in platbinding. De stof lijkt op een poplin, maar is dunner. Het meest bekende voorbeeld van batist is de stoffen zakdoek, maar batist is ook geschikt voor blouses, beddengoed en andere (boven-) kleding. Onze batist-stoffen vind je hierboven.

Canvas
Een stevig katoenweefsel in platbinding. Soms is canvas bedrukt, maar we kennen ook de onbedrukte en zelfs onbewerkte canvas. Deze noemen we ruwdoek, kaasdoek of pitjeskatoen. Dit wordt gebruikt als tentdoek, voor stevige tassen of om bijv. proefmodellen voor kleding van te maken. Onze canvas-collectie vind je hierboven. 

Mousseline
Deze stof is ook bekend van de hydrofieldoeken en wordt veel gebruikt voor babykleding en -accessoires. Het is heel zacht, luchtig en is enigszins gekreukt; het heeft een open geweven structuur. Bijna altijd geweven uit 100% katoengarens. Bekijk ons aanbod mousseline hier.

Wafeldoek
Een geweven stof, meestal van 100% katoen, die een typische wafelstructuur heeft. Deze stof wordt veel gebruikt in de babykamer en voor kleedjes en doeken. Het voelt lekker stevig en enigszins dik aan, maar is ook zacht en soepel. Bekijk ons aanbod wafeldoek hier.
Tricot
De letterlijke vertaling van het Franse woord 'tricot' is 'gebreid'. De term zegt dus niets over de grondstof. Jersey is de Engelse benaming en ook hiermee doelen we op dezelfde stof. Meestal hebben we het over een gebreide stof van katoen die weer in verschillende soorten uitgesplitst wordt. Tricot heeft rek, doordat het gebreid is en soms doordat het vermengd is met een beetje elastan. Omdat het rek bevat, draagt het prettig en wordt het gebruikt voor hemden, shirts, leggings, etc. Onze collectie tricots vind je hier.

Katoen van Jan Sikkes

Onze collectie katoenen stoffen is veelzijdig en enorm breed, van rustig effen tot vrolijke prints in de felste kleuren. Poplins met kleine printjes kun je goed gebruiken voor quilten en een stevige canvas is erg geschikt voor tassen of het bekleden van meubels en kussens. Bekijk ons assortiment online, check de voorraad per winkel en scoor ‘m in jouw Jan Sikkes.

Vind jouw Jan Sikkes

Naaien met katoen

Katoen is niet alleen geschikt voor het maken van kleding, maar je kunt ook heel goed andere dingen maken. Katoen wordt op vele manieren bewerkt, waardoor in talloze vormen voorkomt. Hierdoor kun je het weer voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruiken. Een stevige canvas kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor het bekleden van meubels of stevige kussenhoezen. Ook zijn enorm veel gordijnen van katoen gemaakt. We hebben mooie kamerhoge katoenen gordijnstoffen en kunnen de gordijnen zelfs voor jou op maat maken.