Jogging

Deze tricot is ook wel bekend als "sweatstof" en is te vinden in iedere kledingkast, in de vorm van een heerlijke joggingbroek bijvoorbeeld. Joggingstof is een gebreide stof (tricot) en is wat dikker dan een reguliere tricot. Er is nog een groot verschil: de binnenzijde van de stof is vaak geruwd en voelt daardoor aan als dons, heerlijk zacht. Vandaar dat een joggingbroek onweerstaanbaar lekker zit!

Bekijk hieronder onze collectie jogging, controleer de voorraad per winkel en scoor je favoriet in jouw Jan Sikkes.

Stoffen voor jouw project

Hier vind je jouw perfecte joggingstof

fabric
modestoffen Onze collectie jogging
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Alles over jogging

In Engeland is de benaming van een sportpullover "sweatshirt". Deze naam wordt eraan geleend, omdat dit kledingstuk voor sporters een belangrijke functie heeft. De zachte, geruwde binnenkant neemt namelijk het zweet op en de dikkere buitenkant zorgt ervoor dat een sporter warm blijft. Hierdoor koelt een sporter niet te snel af, maar raakt ook niet oververhit.

Jogging valt in twee groepen te onderscheiden, winterjogging en zomerjogging. De winterse varianten zijn wat dikker en de achterkant is geruwd. Dit voelt heerlijk zacht aan en kun je in de winter lekker wegkruipen in je kledingstuk. De zomerjogging is dunner en de achterkant bevat fijne lussen in plaats van een geruwd oppervlak. Deze stof heeft een eigen naam: french terry.

Jogging is veelzijdiger dan je denkt!

Natuurlijk kennen we de klassieke grijze joggingbroek allemaal. Inmiddels is jogging zó populair dat je er nu ook andere kledingstukken van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan hoodies, truien, vesten, jurken en rokken. Ook voor kinderen een baby's is de stof geschikt en zie je vooral veel joggingpakjes, onesies of jumpsuits.

Om je project nog wat meer te laten spreken kun je bijvoorbeeld boordstof gebruiken. Hierdoor geef je een sportieve look aan je outfit of speel je met de kleuren van de boorden. Jogging is inmiddels niet meer weg te denken in het modebeeld; er komen er steeds meer soorten op de markt. Bekijk ons aanbod hierboven en controleer direct de voorraad in jouw Jan Sikkes.

Vind jouw Jan Sikkes

Tips voor naaien met jogging

Joggingstof is rekbaar, maar omdat deze stof dikker en zwaarder is dan een gewone tricot, kun je het wat makkelijker knippen en naaien. De stof blijft vaak wat steviger liggen en dat is erg prettig. De kant die genaaid en geknipt wordt, is glad. Dat maakt deze stof gebruiksvriendelijk voor zowel de ervaren naaisters als voor beginners.

Als je bij het naaien aan bent gekomen, is het handig om een jerseynaald te gebruiken. Deze naald is wat minder scherp dan een reguliere naald en maakt dus geen gaatjes in je stof. Hou de stof recht, rek hem niet uit en gebruik een elastische steek of brede zigzagsteek. Een lockmachine is helemaal fijn om je jogging mee verwerken.

Gebruik je boordstof bij je joggingproject? Was deze stof dan eerst voor gebruik. Het gebeurt wel eens dat de stof krimpt, zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan. We raden sowieso altijd aan om een stof eerst te wassen voordat je ermee gaat werken. Stoffen kunnen altijd een klein beetje krimpen, dat zit hem in de eigenschappen van de vezels waarvan de stof gemaakt is.