Flanel

Roepen wij ‘flanel’, dan denk jij vast al snel aan het houthakkersoverhemd. Een zachte stof van katoen met, super cliché, een rood ruitmotief. Goede associatie, want daar is de stof bekend van geworden. Maar flanel kun je voor zoveel meer gebruiken dan alleen overhemden. Tegenwoordig is het te krijgen in de mooiste dessins en kleuren, waardoor je het voor veel meer kledingstukken kunt gebruiken.

Bekijk hieronder onze collectie flanel en check direct de voorraad in jouw Jan Sikkes.

Stoffen voor jouw project

Vind de mooiste flanel

fabric
modestoffen Onze collectie flanel
Toon meer producten
fabric

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben veel meer stoffen dan op onze site passen. Bezoek onze winkels voor het complete assortiment.

wicker-basket

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.

Wat is flanel precies?

Goede vraag! Flanel is herkenbaar aan het zachte oppervlak. Een katoenen stof (in keperbinding) wordt aan de buitenzijde licht geruwd waardoor sommige vezels ‘loskomen’ of omhoogkomen van het garen. Hierdoor voelt het een beetje pluizig aan en hierdoor krijgt een simpele katoen een winterse uitstraling. Wanneer men stoffen ruwt, wordt dit ook vaak gedaan om een stof warmer en meer absorberend te maken. Om deze reden zie je in de wintermaanden ook meer flanel dan in de zomer.

Verwar flanel trouwens niet met flannel; het scheelt maar één letter, maar we hebben het hier over een compleet andere stof. Flannel is gemaakt van wol en wordt gebruikt voor rokken, pantalons en stevige herenkostuums.

Flanel kan ook gemaakt zijn van wol of een mengsel van meerdere grondstoffen. En om het nog ingewikkelder te maken; het kan aan één of beide zijden geruwd zijn en het is verkrijgbaar in verschillende diktes. Hierbij geldt hoe dikker de stof, hoe warmer en steviger.

Flanel van Jan Sikkes

Ons uitgebreide assortiment modestoffen bevat vast en zeker die mooie flanel die jij in je hoofd hebt. We hebben basic effen stoffen en stoffen met mooie prints. In het najaar hebben onze winkels vaker nieuwe flanel en dan is onze collectie flanel ook het grootst.

Vind jouw Jan Sikkes

Aan de slag met flanel

De houthakkersblouse is misschien cliché, maar daarom niet minder leuk! Kies eens voor een ander dessin dan de ruit en je creatie krijgt direct een andere look. Flanel leent zich ook goed voor stoere rokjes en casual jurken. Omdat de stof zo lekker zacht aanvoelt, is het ook geschikt voor kinderkleding. En wist je dat flanel bovendien gebruikt wordt voor winters beddengoed en nachtkleding? De absorberende en isolerende werking van de stof zijn hiervoor de belangrijkste redenen.

Bedenk voor het wassen, drogen en strijken eerst van welke grondstof je flanel gemaakt is. Heb je te maken met katoen, dan kun je het behandelen zoals alle katoenen. Zit er (een mengsel van) wol in? Wees dan voorzichtig en kies een wolprogramma of neem het zekere voor het onzekere; kies voor chemisch reinigen.