“Als klanten niet naar mij komen, kom ik wel naar hen”, moet Jan Sikkes rond 1934 gedacht hebben. Hij pakte zijn bakfiets, stapelde deze vol met hoeden en petten en reisde zo de hele zuidwesthoek van Friesland af.

De vroege voorloper van Jan Sikkes Stoffen en Gordijnen was geboren!

Al trappend begon de ambitieuze Sikkes zijn handel. Bij het eerste bezoek konden klanten bestellen, daarna bezorgde hij de artikelen. Een soort moderne pakket bezorgservice; Jan was zijn tijd dus ver vooruit!

Ondernemen zat bij Jan Sikkes in het bloed en dat had hij niet van een vreemde. Zijn vader, Frans Sikkes, begon al in 1900 een boekhandel en breidde dat later uit met hoeden en petten. Daar had zoon Jan wel oren naar. Hij nam in 1934 de handel over en breidde het assortiment nog verder uit. In Workum begon hij zijn ‘Heerenmodehuis’.

1902

Frans Jan Sikkes begint een uitgeverij met later als nevenhandel hoeden en petten. In 1934 neemt zijn zoon Jan Sikkes de handel van zijn vader over en begint het 'Heerenmodehuis'. 

Komt dat zien!

Jan Sikkes had al gauw in de gaten dat je moest opvallen. Hij had een geheel eigen stijl in het maken van reclame. Hij was een scherpe en eigentijdse tekstschrijver; het waren vaak dichterlijke meesterwerkjes. In die tijd kwamen er nog geen stapels drukwerk door de bus en de meeste mensen hadden nog geen televisie. Heel Workum zat te wachten tot de krant weer uitkwam waar de smeuïge advertenties van Jan Sikkes in stonden.

Schip ahoi?
In 1955 ging Jan Sikkes een samenwerking aan met Van Duinen. Zijn nieuwe zakenpartner had een manufacturenzaak in Workum en beide heren zagen een kans om de krachten te bundelen. In Workum openden ze een mooie winkel waar de zaken erg goed gingen. Maar helaas, twee kapiteins op een schip bleek niet te werken. Nog geen jaar later gingen de twee ondernemers weer uit elkaar.

1934-1955

Jan Sikkes gaat van deur tot deur met zijn handel. Eerst met de bakfiets, later met de auto. In 1955 begint hij samen met Van Duinen een nieuwe winkel 'Textilia'.

Een nieuwe koers

Jan besloot het anders aan te pakken. Hij maakte een nieuwe start met zijn zoon Frans; het familiebedrijf was geboren. Ze openden opnieuw een winkel in Workum, genaamd ‘Jan Sikkes’. Met zijn vader als voorbeeld stapte ook zoon Frans met zijn 15 jaar als een echte marskramer op de bakfiets om zijn handel te slijten. Hij had een speciale techniek ontwikkeld: hij belde aan en zette onmiddellijk zijn koffer in de deuropening wanneer die open ging. Hij had daarmee letterlijk een voet tussen de deur. Tel daarbij op dat hij een smeuïge prater was en het succes van een meesterverkoper is verklaard.

1956

Textilia verdwijnt, maar een nieuwe winkel verschijnt, 'Jan Sikkes. Ook zoon Frans voelt passie voor handel; hij wordt al snel een slimme verkoper.

Als warme broodjes

Jan Sikkes stond erom bekend dat hij de gekste dingen aanbood. Niets was hem te dol, als er maar handel in zat. Herenmode, damesstoffen, sokken, potloden, breiwol en zelfs behang. Het was een goede tijd. Nog veel meer dan nu naaiden en verstelden mensen hun eigen kleding en de stoffenhandel werd steeds interessanter.

De bakens verzetten
De handel ging voortreffelijk, want nog geen drie jaar later openden ze in Sneek een tweede winkel en weer drie jaar later in Drachten. Zo werd Jan Sikkes een heus filiaalbedrijf; een enorme stap voorwaarts en erg bijzonder in die tijd.

1959 - 1962

Een nieuwe winkel werd geopend in Sneek en later in 1962 ook in Drachten.

Alle hens aan dek

Ooms, tantes en ook de vrouw van Jan Sikkes werden ingezet om de drie winkels te runnen. Het familiebedrijf bloeide en als ondernemer in hart en nieren was hij tot op zijn laatste dag actief in de zaak. Hij overleed in 1981.

Afscheid van de thuishaven
De grote zaak in Sneek maakte het moederbedrijf in Workum overbodig en werd gesloten. Op de golven van de door zijn vader reeds uitgezette koers, ging Frans Sikkes richting Leeuwarden. Daar werd in 1984 een filiaal geopend, wat al snel een enorm succes bleek. De economie in Nederland bloeide als nooit tevoren, de burgers hadden meer geld te besteden en Frans had het zakelijk instinct om daar een graantje van mee te pikken. 

1968 - 1972

De winkel in Sneek verhuist naar een groter pand en wereldkampioene schaatsen Atje Keulen-Deelstra werd ingezet voor de promotie.

Nieuw vaarwater

Frans besloot, net zoals zijn vader destijds deed, zijn zoon te betrekken in het bedrijf. Zoon Jan Sikkes (de huidige directeur) besefte dat ze moesten groeien, wilden ze de grote volumes kunnen blijven afnemen bij de fabrikanten. In 1986 stapten we letterlijk de grens over en openden een winkel in Groningen. We namen definitief afscheid van de confectie en verkochten vanaf dat moment enkel nog stoffen. De bedrijfsnaam werd veranderd naar ‘Jan Sikkes Lappenland’.

Met kort daarna de opening van een winkel in Zwolle, groeide het bedrijf uit haar voegen. De distributie werd nog geregeld vanuit een voormalig café waar hele trailers handmatig werden gelost. Dit kon zo niet langer, er moest iets veranderen. Er kwam een modern distributiecentrum en een eigen vrachtwagen bezorgde de goederen op rolcontainers bij de filialen.

1984 -1987

Met het 50-jarig jubileum kregen we een plek in het Guinness Book of World Records: er werden 3 taarten van 5 meter lang gebakken en aan de klanten getrakteerd. Ook openden we een winkel in Zwolle aan het Rode Torenplein en in 1987 een distributiecentrum in Sneek.

Op volle kracht vooruit!

Er was weer balans in het bedrijf, maar ook kansen op nieuwe mogelijkheden. We konden weer groeien! Stilstand is immers achteruitgang. In 1991 vestigden we ons in Haarlem, twee jaar later in Assen. Vader Frans Sikkes maakte in 1999 nog net de opening van de winkel in Apeldoorn mee. Hij was een man met groot gevoel voor handel en heeft het bedrijf enorm versterkt.

Scherp aan de wind
Omdat het bedrijf zich steeds meer toespitste op verkoop van stoffen en het op maat maken van gordijnen veranderde Jan de bedrijfsnaam naar ‘Jan Sikkes Stoffen en Gordijnen’. Ondertussen keek hij ook naar uitbreiding in aantrekkelijke steden. Die kans kwam er in 2007 met de overname van De Lappenkelder in Alkmaar. Maar daar bleef het niet bij. De tiende en nieuwste Jan Sikkes-winkel kwam in 2017 in Amersfoort; een nieuwe mijlpaal.

1993 - 2017

We openden winkels in Assen en Amersfoort en richten ze in zoals u ze inmiddels gewend bent: lekker veel stoffen en gordijnen!

Voortvarend de toekomst in

Na meer dan 85 jaar bloeit het bedrijf van familie Sikkes als nooit tevoren. Het digitale tijdperk met website, online marketing en social media passen bij het nieuwe elan van Jan Sikkes. Van beginners tot gevorderden en van jong tot oud; we ontvangen de meest uiteenlopende klanten in onze winkels. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk gek op stoffen!

Goede waar prijst zichzelf
We brengen onze stoffen dan wel niet meer bij je langs per bakfiets en we zetten geen voet tussen de deur, maar als het aan ons ligt, ontvangen we je de komende honderd jaar graag in onze winkels!

Leer ons beter kennen