Jan Sikkes door de eeuwen heen

Zelf kleding maken is ‘in’. Dat zegt directeur Jan Sikkes. Ondanks de economische neergang is er een stijgende lijn te zien in de verkoop van stoffen, zo vertelt Jan Sikkes: "Naaien is natuurlijk bovenal een hobby, maar nu mensen geld moeten besparen, is dat een extra zetje in de rug om weer zelf kleren te maken."

 

Jan Sikkes heeft tien stoffenwinkels in Nederland, waarvan drie in Fryslân (Sneek, Leeuwarden en Drachten) en er zijn zo’n 100 medewerkers. Jan Sikkes is een echt familiebedrijf. Dat het bedrijf al zolang bestaansrecht heeft, komt volgens Jan Sikkes vooral doordat er door de jaren heen 'gecalculeerde risico’s' zijn genomen. "Nooit te veel, dat is de nuchtere Friese mentaliteit die ons bedrijf bezit", aldus Sikkes. 

Grootvader Sikkes startte in 1934 een herenmodehuis in Workum en ventte bij de boeren in de Zuidwesthoek deur aan deur met kleding en stoffen. Na zijn diensttijd vond ook de vader van Jan Sikkes de weg naar het herenmodehuis. In 1959 trok het duo de stoute schoenen aan en opende een filiaal in Sneek. Vier jaar later kregen ze een vestiging in Drachten. "Daarmee werd de zaak van mijn grootvader een echt filiaalbedrijf. Dat was heel wat in die tijd", zegt Sikkes. Jan Sikkes is trots op zijn bedrijf. "Ik kan alles kwijt in de lappen", lacht hij. Het hoofddoel voor zijn bedrijf is wat hem betreft continuïteit. "We willen blijven bestaan. Ikzelf zou heel graag het honderdjarig jubileum mee willen maken. Ook zou het leuk zijn als een van mijn zoons in de toekomst het bedrijf zou overnemen."