Woonstijl uitgelicht: Vintage & retro

Uitgesproken printjes, mushroom lampen, ronde tafels, diepe kleuren, visgraat vloeren, planten in een zelfgeknoopte macramé plantenhanger, meubels met ronde hoeken… Allemaal dingen die echt bij deze stijl horen. De regel minder is meer gaat in deze stijl niet op. Je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Ga je mee terug in de tijd? 

Vintage of retro?
Vintage en retro, de twee woorden worden vaak door elkaar gebruikt. Toch betekent het niet hetzelfde. Je noemt iets pas vintage als het minstens 40 jaar oud is. De spullen of meubels hebben vaak wat gebruikssporen. Sommige items zijn zeldzaam, waardoor je er soms geduld voor moet hebben om ze te kunnen bemachtigen. Retro daarentegen wordt nog gewoon nieuw gemaakt, maar heeft wel de uitstraling van de originele vintage items. 

Kleuren
Een van de kenmerkende elementen van deze woonstijl zijn toch wel echt de diepe kleuren. Oranje, (oker of mosterd) geel, cognac, olijfgroen, bruin en blauw. Alleen deze kleuren roepen al nostalgische gevoelens op. Je kunt kleuren combineren, maar ook printjes. Printjes en kleuren kun je ook mooi combineren met een zachte of donkere kleur. Contrast geeft diepte aan je interieur en houdt het wat spannender. 

Je kunt er ook voor kiezen om het geheel mooi licht te houden. Begin met een lichte of witte basis en breng kleur en sfeer in huis met kussens, vazen, lampen etc. Zo komen de vintage items nog beter uit, én het werkt contrasterend.  

Tijdloos
De meubels binnen deze stijl ogen vaak licht en zijn vaak van hout, soms met een fineerlaagje. De vormgeving van de meubels is vrij tijdloos. Ook de gebruikte materialen zijn tijdloos. Denk bijvoorbeeld aan marmer, notenhout, goud of koper. Een retro interieur is niet compleet zonder een grote plant. 

De stoffen en kleuren die bij deze stijl horen zijn tijdloos. Een mooie cognac leren bank met daarop mooie velours kussentjes of met een gave retro print. Om het plaatje compleet te maken: een wandkleed.

Vind je vintage en retro toch wel een beetje te druk? Je kunt natuurlijk ook een paar vintage elementen aan een andere woonstijl toevoegen. Een paar vintage of retro elementen geven jouw interieur een persoonlijke en eigenzinnige touch. Misschien heb je ongemerkt al iets vintage in huis, een oude koffer bijvoorbeeld.Gordijnen zijn sfeerbepalend. Je kunt ervoor kiezen om ze neutraal te houden, maar vaak is dit toch echt een gemiste kans. Ben je opzoek naar nieuwe gordijnen, of wil je alleen wat inspiratie opdoen? Scrol eens door onze collectie gordijnstoffen.

curtains
gordijnen Vintage & retro
Toon meer producten