Wat te doen met restjes stof?

Heb je nog wat kleine stukjes stof over na een project? Maak hier wat leuks van, voor jezelf, of maak een ander blij! Je hoeft je niet te vervelen. Hier zijn een paar leuke en handige ideeën om van deze restjes stof te maken! 

Scrunchie
Hier kun je echt kleine restjes stof voor gebruiken. Bijna alle stofjes zijn hiervoor geschikt, van poplin tot velours. Ook leuk: heb je onlangs een kledingstuk zelfgemaakt? Maak er een bijpassende scrunchie bij van dezelfde stof! Je kunt de scrunchie maken zoals jij het graag wilt, wil je een volumineuze scruncie, of toch liever iets fijner of kleiner? Dit bepaal je zelf door de lengte en breedte van de stof. Een veelgebruikte lengte is ongeveer 50 cm, met de breedte van de stof bepaal je hoeveel volume de scrunchie krijgt. Meestal is dit tussen de 10 en de 20 cm.

Kruikenzak
Je kunt ze kant en klaar kopen, maar het is ook leuk (en makkelijk) om er zelf een te maken! Mousseline, badstof of wafelstof zijn heel geschikt voor de buitenkant, maar je kunt natuurlijk ook voor een lekker zacht fleece stofje of teddybont gaan. Gebruik als dat nodig is een dubbel laagje stof, voor extra isolatie. Meet de kruik en ga lekker aan de slag, maak het zo makkelijk of moeilijk als je zelf wilt. Het is ook heel leuk om een kruik met zelfgemaakte kruikenzak als geboortecadeautje te geven, en te krijgen natuurlijk. 

Speldenkussen 
Heb jij je spelden nog gewoon in een bakje liggen? Misschien is het dan een leuk idee om een speldenkussen te maken. Het maakt niet zoveel uit welke stof je gebruikt, zolang het maar glad is en niet te dicht. Een stof met rek is ook niet echt geschikt. Je kunt een speldenkussentje in allemaal leuke vormen maken, internet staat vol leuke ideeën!  

Zakdoekje 
We gebruiken ze tegenwoordig niet zoveel meer. Toch is het leuk en speciaal om deze weg te geven, of zelf te houden natuurlijk. Maak het zo mooi, makkelijk of persoonlijk als jij dat wilt. Het enige wat je nodig hebt is een stukje batist, als je dit niet hebt werkt een stukje poplin of mousseline ook prima. Knip een vierkant stukje stof, in een maat die jou handig lijkt, zoom de randen, voeg eventueel versiering toe en klaar! Het is ook leuk om een naam of een boodschap erop te borduren. Een zakdoek is klein en licht, is er iemand in jouw omgeving ziek, stuur een kaartje en stop een zelfgemaakte zakdoek bij in de envelop!

Knuffeltjes
Een klein knuffeltje is eigenijk best handig om achter de hand te hebben. Is er binnenkort een kind in je familie- of kennissenkring jarig? Die gaat dit vast waarderen! Het is ook leuk en speciaal om te geven bij een geboorte. Zoek een leuk patroon uit een boekje, op internet, of ga zelf creatief bezig.  

Bijenwasdoeken
Deze doekjes zijn heel handig! Ze vervangen plastic zakjes en folie. Je kunt bijvoorbeeld je boterham erin wikkelen of een restje groenten. Je hebt een stukje glad en gestreken katoen zonder rek nodig, bijvoorbeeld poplin of chambray, bijenwas, jojoba-olie en een kwastje. Het is handig om een kartelschaar te gebruiken (dit is tegen het rafelen), maar dit is niet noodzakelijk. Deze doekjes kun je ongeveer 10 maanden gebruiken. Was het af met koud water en eventueel wat afwasmiddel. Handig en duurzaam!

Jan Sikkes zit ook op Instagram, we vinden het leuk als je ons volgt en jouw creaties met ons deelt! Heb je iets leuks gemaakt, tag ons er dan in! Ga jij ook iemand blij maken met een van deze creaties?