Met deze 4 stappen vind je de perfecte gordijnen

Print of geen print, verduisterend of juist niet, gordijnen op rail of met ringen? Allemaal vragen die wellicht in jouw hoofd opkomen als je in een gordijnwinkel staat. Heb jij geen idee hoe je de juiste gordijnkeuze moet maken? Wij hebben een handig stappenplan opgesteld, zodat jij eenvoudig en snel jouw ultieme gordijn kunt kiezen.

Stap 1: woonstijl
Bepaal welke woonstijl jouw interieur heeft of welke stijl je wenst te hebben. Heb je geen idee? Bekijk onze zes woonstijlen en kies jouw favoriet. En kijk eens op Pinterest (en volg ons daar dan ook direct even!) naar afbeeldingen die jij mooi vindt en bewaar ze op een bord. Voeg ook foto’s toe van kleuren en accessoires die je aanspreken. Houd er nog geen rekening mee of er een eenheid in zit; dat kun je na de tijd bepalen.

Als je alle foto’s op een rij ziet, kun je vast automatisch een lijn halen uit het geheel. Je hebt nu eigenlijk een soort moodboard gemaakt. Hier kun je mee verder. Misschien komt het zelfs overeen met onze zes stijlen?

Stap 2: kleur
Je kunt voor het veilige effen wit gaan, maar dat is echt een gemiste kans! Durf juist voor een kleur te gaan (of zelfs een mooie print). Dit maakt je interieur veel spannender en op deze manier voegen je gordijnen echt iets toe aan het geheel.

Pak je moodboard er eventjes bij. Kun je een lijn vinden in het kleurgebruik op je bord? En in het geval van een al bestaande inrichting: welke tinten komen het vaakst terug in de kamer? Kies zo’n zelfde tint voor je gordijnen wanneer je een vrij druk interieur hebt of kies bijv. dezelfde kleur die je op je muren hebt. Wanneer je een kleine ruimte hebt, kies dan voor een lichte kleur. Je maakt je kamer dan optisch groter.

Heb je een vrij rustig interieur? Dan kun je er voor gordijnen met een print kiezen. Het is ook erg leuk om deze stof terug te laten komen in kussens of zelfs stoelbekleding. Zo creëer je een mooi geheel.

Stap 3: functie en eigenschappen

Gordijnen kunnen per kamer een heel andere functie hebben. In je slaapkamer wil je vast het licht weren, terwijl je in je huiskamer misschien meer een sfeermaker wilt. Of hang jij gordijnen op om de akoestiek in de kamer te verbeteren? De gordijnen in de slaapkamer doe je waarschijnlijk dagelijks open en dicht, maar dat hoeft in een woonkamer helemaal niet zo te zijn. Stel dus vast welke functie jouw gordijnen moeten hebben en hoe je ze wilt gebruiken.

> Wil je licht weren? Kies een overgordijn.

Wil je enkel privacy creëren en bijv. de akoestiek verbeteren? Kies een inbetween of vitrage.

Stap 4: gordijnsoort en plooi

Je bent al een heel eind op weg. Als laatste stap moet je de gordijnsoort nog bepalen. Dit kun je eenvoudig doen door een paar vragen te beantwoorden:

- Wil je voor de perfecte plooiing gaan? Kies dan een wavegordijn. Deze gaat super soepel open en dicht, omdat het op een roede zit, en de plooien zijn overal even groot en mooi vol. Voor zowel inbetweens als overgordijnen is dit een prachtige plooivorm.

- Heb je veel of weinig ruimte naast je kozijnen? Kies dan voor een ringen- of wavegordijn. Deze gordijnen kun je het beste als een klein pakketje aan de zijkant weghangen. Heb je een klassiek interieur? Kies dan voor een embrasse. Deze kan jouw gordijnen goed bij elkaar houden en geven een luxe uitstraling.

- kies je een inbetween (omdat je niet per sé licht wilt weren), neem dan een rijke plooivorm. Op die manier krijgt het gordijn iets meer gewicht waardoor het veel mooier valt dan bij een enkele plooi. Hierdoor krijg je ook iets meer privacy. Plooien die je kunt kiezen, zijn de vlinderplooi (dubbel), tri-plooi (driedubbel).

Nog een paar tips:

  • heb je een erg hoge kamer? Kies dan voor een rijke plooivorm, bijv. een vlinderplooi, tri-plooi of een wavegordijn, omdat je anders bijna geen plooivorming aan de onderkant hebt.
  • kies je voor een grof dessin? Houd er dan rekening mee dat je extra stof nodig hebt, omdat het patroon dan goed van baan tot baan aan moet sluiten.
  • neem veel tijd voor het opmeten van het kozijn. Let er bijvoorbeeld ook op of je vloer ongelijk is. Kaarsrechte gordijnen zullen dit namelijk extra benadrukken, wat je in dit geval echt niet wilt.
  • heb je enkel glas of last van tocht? Laat je gordijnen dan voeren. Deze gordijnen zijn dikker en zwaarder en hierdoor houden ze tocht beter tegen.
  • laat je gordijnen tot de grond lopen. Dit maakt je kamer optisch hoger en het geeft een rijke uitstraling.
  • Voor een echt rijke uitstraling kun je kiezen voor meerdere gordijnen. Combineer bijvoorbeeld een inbetween met een overgordijn.

 

Ben je eruit? Of heb je toch nog wat hulp nodig? Bezoek onze winkel; onze medewerkers staan daar voor jou klaar. Zij kunnen je verdere adviezen geven en direct een offerte op maat opstellen. Neem bij het winkelbezoek ook direct de juiste maten van jouw kozijn(en) mee. Bekijk hier hoe je dat stap-voor-stap doet.

curtains

Bekijk onze gordijnen

Weet je inmiddels wat je zoekt? Of heb je behoefte aan wat inspiratie? Bekijk dan ons aanbod gordijnen en vind jouw droomgordijn.

measure-tape

Gordijnen opmeten

Voordat je gordijnen bestelt, moet je weten wat de afmetingen zijn. Meet dus je kozijn op voordat je naar de winkel gaat.