Welke naald moet ik gebruiken?

Een naald is een naald… toch? Dat is zo, maar voor sommige naaiprojecten werkt een speciale naald, in je naaimachine of met de hand, toch echt fijner en het kan jou helpen het mooiste resultaat te behalen. We hebben de kenmerken van de verschillende naalden voor je op een rijtje gezet. De meeste naalden passen op alle standaard naaimachines. Onder ieder type naald staat welke naalddikte je het beste voor welke stof kunt gebruiken. 

  1. Universele naald
    Met een universele naald zit je voor veel naaiprojecten wel goed. Ze zijn geschikt voor verschillende stofsoorten. De punt is heel licht afgerond. Universele naalden zijn er in verschillende diktes, geschikt voor dunnere- tot dikkere stoffen.

    Naalddikte 60/70: chiffon, organza, batist, kunstzijde
    Naalddikte 70/80: halflinnen, poplin, blouses, overhemden, fleece 
    Naalddikte 80/90: linnen, gabardine
  2. Jerseynaald
    De naam zegt het al, deze naald is vooral geschikt voor ‘jersey’, tricot of gebreide stoffen, maar net hoe je het noemt. Deze naald heeft een kogelpunt en is dus afgerond. De naald duwt de vezels als het ware opzij en doorboort ze dus niet. Dit is beter voor het kwaliteitsbehoud van de stof, omdat de vezel zo zijn sterkte behoudt. 

    Naalddikte 70-90: ajour, tricot, lycra
    Naalddikte 70/80: tule, gaas, jersey 
    Naalddikte 80/90: grof gebreide en/of dikke tricotDeze naald is geschikt voor jersey, tricot of gebreide stoffen
  3. Stretchnaald
    Een stretchnaald heeft een afgeronde punt, net zoals de jerseynaald. Deze naald is geschikt voor rekbare stoffen.

    Naalddikte 70/90: tricot, jersey lakens, fleece, velours
    Naalddikte 70: fijne zijdentricot, lycra, heel elastisch tricot, fluweel Deze naald is geschikt voor rekbare stoffen
  4. Leernaald
    Als je met leer of kunstleer aan de slag gaat is het écht geen overbodige luxe om een leernaald te gebruiken. Een leernaald is een heel ander soort naald, deze naald heeft namelijk een scherpe trocart-punt. Deze naald prikt niet door het materiaal, maar snijdt erdoor. Als je hiermee in een leerachtig materiaal naait, laat deze naald nauwelijks zichtbare gaatjes achter. Let op! Deze naald is niet geschikt voor gewoon textiel.

    Naalddikte 80/90: leer, kunstleer
    Naalddikte100: dik leer, stevig kunstleerDeze naald is geschikt voor leer of nep leer
  5. Jeansnaald
    Een jeansnaald is geschikt voor stevige stoffen. De naald heeft een scherpe punt. Als je met kunstleer aan de slag gaat, en je hebt geen speciale leernaald, dan zul je met jeansnaalden ook een heel end komen.

    Naalddikte 90: plastic folie, wasdoek 
    Naalddikte 90/100: laken en slopen, kunstleer, zeildoek 
    Naalddikte 90-110: corduroy, denim
    Naalddikte 100/110: werkkleding Deze naald is geschikt voor jeansstoffen en alles wat er op lijkt
  6. Microtexnaald
    Dit is een hele dunne naald met een scherpe punt. Geschikt om fijne en kwetsbare materialen mee te naaien. De naald is erg dun, dus breekt sneller en zal eerder vervangen moeten worden.

    Naalddikte 60-80: microvezelweefsel, zijde, paillettenstof, nylon, polyester, poplin
    Naalddikte 60/70: organza Deze naald is geschikt om fijne en kwetsbare materialen mee te naaien
  7. Borduurnaald
    Deze naald heeft een afgeronde kogelpunt, om de vezels opzij te duwen. De naald heeft een groter oogje en een bredere groef, voor dikkere garens. 

    Naalddikte 75, 90: borduren met borduur- en effectgaren
    Deze naald is geschikt om te borduren


    Tweelingnaald
    Een tweelingnaald is aan de bovenkant gewoon één, maar aan de onderkant zitten twee naalden. Als je met een tweelingnaald wilt werken is het handig om vooraf te kijken hoe breed het gat in het voetje van jouw machine is, zodat je zeker weet dat de naalden er tussen past. Met een tweelingnaald werk je met twee bovendraden en één onderdraad. Hierdoor krijg je aan de bovenkant twee rijen stiksels en aan de onderkant een zigzagsteek. Handig voor het afwerken van tricots of andere rekbare stoffen. 
    Deze naald is geschikt om tricots en andere rekbare stoffen af te werken

    Gebogen stoffeerdersnaald 

    Een stoffeerders- of meubelnaald heeft een licht afgeronde punt en is er in verschillende maten en diktes. Bij het stofferen zijn ze onmisbaar, maar ze zijn ook handig bij andere klusjes in huis. Ze zijn bedoeld om de hoeken van van meubilair mee dicht te maken. Met deze naalden kun je ook eenvoudig lusjes in de bank wegwerken, of een naadje zelf netjes repareren. 
     

    Naald vervangen
    Een naald slijt, daarom is het belangrijk om deze op tijd te vervangen. We raden je aan om de naald na 8 uren naaien te vervangen. Wacht niet totdat een naald gebroken is.

    Is je de naald niet zo scherp meer, maar heb je geen nieuwe op voorraad? Je kunt naalden zelf slijpen! Het enige wat je hiervoor moet doen is een klein stukje naaien in heel fijn schuurpapier. Houd het voetje omhoog, of haal deze er even af. Zo kun je toch nog even verder met je project.

Voelt het kiezen van de juiste naald als zoeken naar een speld in een hooiberg? Laat je adviseren in een van onze Jan Sikkes winkels!