Naaien met kinderen

Waarschijnlijk heb je zelf op de basisschool handwerklessen gevolgd. Tijdens deze lessen leren kinderen onder andere naaien, borduren, (vinger)haken en breien. Misschien heb je zelfs nog wel wat van deze werkjes liggen. Super leuk en nostalgisch om terug te zien. Tegenwoordig worden deze lessen niet meer standaard op alle basisscholen gegeven. Ontzettend jammer! Waar moeten de kinderen van tegenwoordig dan leren handwerken? Het is toch wel erg handig als ze leren hoe ze zelf reparatieklusjes kunnen uitvoeren. Zijn er nieuwsgierige kinderoogjes op je gericht als je achter de naaimachine zit? Pak je kans en geef jouw kennis en vaardigheden door! Leuk, nuttig én gezellig toch?

Een tip die heel belangrijk is bij het leren: doe alles eerst zelf voor! 

Eerste keer met stof werken
Met stof werken is wel héél iets anders dan met papier. Begin daarom bij de basis. Laat kinderen eerst wennen aan het materiaal. Bekijk het goed; hoe voelt het, zit er rek in, rafelt het? De volgende stap is om de stof te knippen. Gebruik hiervoor oude proeflapjes. Hoe knip je een stukje stof mooi recht?

De derde stap is leren naaien. Om te begrijpen hoe naaien werkt is het handig om de eerst met de hand te leren naaien. Stof is hiervoor niet zo makkelijk. Pak een stukje karton of stevig vilt en prik de stiksel gaatjes voor. Vervolgens kan jouw kleine cursist oefenen met naaien op dit stukje karton of vilt. Deze oefening zou je ook met een stukje stof kunnen doen, dit is naar eigen inzicht. In plaats van de gaatjes voorprikken zou je stipjes op een proeflapje kunnen zetten. 

Begin altijd met een makkelijke opdracht. Als de opdracht te moeilijk is, is de lol er al gauw vanaf. Bouw het daarom stap voor stap op. Begin eerst met een simpel knuffeltje, kussentje, gymtas of zakje. Het is leuk om iets te maken wat ze mee kunnen nemen en vol trots aan anderen kunnen laten zien. Als de eerste projecten goed gaan kun je lastigere projecten bedenken, zoals een shirtje, rokje, legging of korte broek. Zo blijft het leuk en uitdagend. Hoe gaaf is het om uiteindelijk met zelfgemaakte kleding naar school te gaan?!

Naaien maar! 
Afhankelijk van de leeftijd en zorgvuldigheid van je cursist kun je beginnen met het oefenen achter de naaimachine. Het kan gevaarlijk zijn om jonge kinderen al te laten oefenen met de naaimachine. Jij kunt het best inschatten of dit al kan of niet. Als je het nog niet aandurft om je cursist met de naaimachine aan de slag te laten gaan, is het leuk om samen met kleine (hand)projecten te beginnen. Bijvoorbeeld een klein simpel knuffeltje dat je samen, eventueel met behulp van de naaimachine maakt. Dit duurt niet te lang en je hebt snel een leuk resultaat. 

Is jouw cursist wél klaar om zelf achter de machine te kruipen? Dan is het nu zaak om te durven naaien en mooi regelmatig en recht te leren stikken. Bij sommige naaimachines kun je de snelheid aanpassen, in dit geval is het handig om met de machine op de langzaamste stand te beginnen. Van deze eerste oefening op de naaimachine kun je ook meteen iets leuks maken. Teken op een stukje stof (zonder rek) in één lijn een doolhof, figuur of oefenlijnen uit. Oefen met rechte lijnen, ronde vormen, hoeken en test verschillende type steken. Kies voor een contrasterende kleur garen, zodat je de stiksels goed ziet. Van deze oefenlapjes kunnen jullie een leuk kussentje voor op de slaapkamer maken.

Op naar de volgende stap! Gelukkig hebben we tegenwoordig internet; dit staat bomvol inspiratie waar jij en je cursist mee aan de slag kunnen! Een strandcape, schortje, etui, poppenkleertjes, dinostaart etc. etc. Veel naaiplezier!

fabric

Modestoffen

Ontdek ons veelzijdige aanbod modestoffen hier op onze website, bekijk de voorraad en scoor de stof in jouw Jan Sikkes.

totebag

Shop stoffen in jouw Jan Sikkes

Stoffen moet je voelen voordat je ze kunt kopen. Kom naar jouw Jan Sikkes om je favoriete stoffen te scoren.