Fantastisch elastisch: naaien met elastisch garen

We dragen steeds vaker rekbare stoffen. Ga maar eens na van de kledingstukken die je nu draagt welke rek bevatten. Waarschijnlijk allemaal, van je ondergoed tot aan je shirt en sokken. Kleding met rekbare stoffen dragen namelijk heerlijk en dat vinden we allemaal belangrijk.

Wanneer je regelmatig naait, weet je dat een simpele rechte steek bij rekbare stoffen minder geschikt is. De stof zelf rekt mee bij aan- en uittrekken en tijdens het dragen, maar een niet-elastisch garen in rechte steek geeft geen ruimte. Daardoor komt er veel spanning op het garen en kan het stiksel knappen. Zo zonde van je harde werk!

Om die reden gebruiken veel mensen een lockmachine of ze zigzaggen met de naaimachine. De locksteek en zigzag geven de stof ruimte om te bewegen en dus komt er geen spanning op de naden. Perfect! Maar niet iedereen heeft een lockmachine of wil er eentje aanschaffen. Begrijpelijk, als je niet veel naait of bijna nooit werkt met rekbare stoffen. De zigzag-steek dan? Die geeft minder strakke naden en je kunt de naad niet goed plat krijgen. Geen perfecte oplossing dus.

Hoe los je dit op? Met Seraflex elastisch garen!

Het klinkt als een oplossing die er al jaren is, maar sinds kort is dit artikel pas verkrijgbaar voor consumenten. En daar waren wij natuurlijk als de kippen bij! We verkopen 36 kleuren (!) dus er is altijd een kleur passend bij jouw stoffen. Perfect om te werken met tricots (gebreide stoffen), sportkleding, lingerie en alle andere rekbare stoffen.

Wat nog meer?

Ken je de techniek ‘smocken’? Dit is perfect te doen met elastisch garen! Trek het garen aan en zet dan vast. Het garen is veel sterker en knapt dus niet wanneer je het aantrekt. Ook het aannaaien van elastische boorden is makkelijk met deze krachtpatser.

Hoe naai je met elastisch garen?

  1. Gebruik het garen op je boven- én onderspoel.
  2. Zet de draadspanning van je naaimachine zo laag mogelijk.
  3. Naai in een rechte steek.

Goed om te weten

  • Wasbaar tot 60 graden, droogtrommel-bestendig én strijken op stand 3 ook mogelijk (let op: overweeg ook altijd de wasinstructies van je stof!).
  • Aanbevolen naaldgrootte: 70-80

Elastisch garen kopen 

In onze winkels hebben we 36 kleuren van dit elastische garen en op een klosje zit 130 meter. De kwaliteit is top; van het merk Amann Mettler. Dit artikel, Seraflex genaamd, is wat ons betreft een blijvertje in ons assortiment! Vraag bij onze medewerkers naar de kleuren en probeer het zelf.

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant