Mooi strak, wavegordijnen!

Wavegordijnen, wat zijn dat eigenlijk? De naam zegt het al een beetje: golvende gordijnen. Het gemak van een rail en de mooie plooien van een ringgordijn. Wavegordijnen hangen altijd gelijkmatig, dat is toch wat we allemaal graag willen? 

Zo werkt het
Er zit een speciale wave-band aan de bovenkant van het gordijn. Deze band is stevig, hieraan komen haakjes. De haakjes hang je, net zoals bij een ‘normale’ rail, aan de runners in de rail. Tussen deze runners zit een koordje, dit zorgt ervoor dat er altijd mooie gelijkmatige golven in het gordijn vallen.  Aan de muur of aan het plafond zit de speciale wave-rail met daarin de runners met het koord. Deze runners zijn draaibaar. Voor het mooiste resultaat is het gordijn afgewerkt met een loodveter. Wavegordijnen komen het best tot hun recht wanneer de gordijnen tot aan de grond komen. Eigenlijk is het principe best simpel, maar het werkt echt mooi! 

Voordelen
Wavegordijnen hebben een robuuste uitstraling en ze hangen altijd mooi gelijkmatig en strak. Dit gaat bij normale gordijnen aan een ‘normale rail’ of roede wel eens anders. Vooral aan een roede is het soms lastig om de gordijnen mooi gelijkmatig te laten hangen. Het open- en dichtdoen van wavegordijnen gaat altijd soepel en het is ook geschikt voor elektrische bediening. 

Het meest geschikt voor wavegordijnen zijn dunne stoffen, zoals vitrage, inbetweens of andere dunne gordijnstoffen. Het is wel aan te raden om een kamerhoge gordijnstof te kiezen. Van een kamerhoge gordijnstof kunnen we een naadloos gordijn maken. Dit geeft het strakste resultaat. 

Een pakket wavegordijnen is ongeveer de helft dunner wanneer je de gordijnen open hebt in vergelijking met 'normale gordijnen' met plooi. Je kunt zelf kiezen hoe groot je de golf wilt hebben. Dit wordt bepaald met het koord in de rail. De afstand tussen de runners kan 6 of 8 cm zijn. Bij 6 cm worden de golven wat kleiner en komen ze dichter bij elkaar. Dit geeft een vol effect. Bij 8 cm worden de golven wat groter, dit oogt robuuster. Het pakket met een golf van 8 cm is compacter wanneer het gordijn open is dan bij de kleinere golven van 6 cm.  

De diepte van de golf kan varieren tussen de 14 en 20 cm. Dit kun je zelf kiezen. Laat je adviseren in een van onze filialen wat de perfecte golf voor jouw situatie is. 

Een ander voordeel is dat er veel verschillende rails zijn waar je uit kunt kiezen. Je kunt een rail voor aan de muur kiezen, of een voor aan het plafond. De rail aan de muur geeft een vergelijkbaar effect als een roede, maar dan moderner en strakker. De rails zijn er in verschillende kleuren.

Nadelen 
Een waverail moet ongeveer 10-12 cm van het raam af hangen, omdat het pakket dieper is dan bij plooigordijnen.  Als je kiest voor vitrage en overgordijnen neemt dit veel ruimte in. Een ander nadeel is dat je een speciale rail nodig hebt voor wavegordijnen. In de rail zitten speciale runnertjes die kunnen draaien, dit zorgt ervoor dat de golven mooi vallen. 

Wavegordijnen ophangen
Hang het gordijn op aan de runners, schuif de laatste twee haakjes aan het einde in de eindglijder. Blijf nog even op je opstapje staan! Als het gordijn hangt duw je met de zijkant van je hand de golvende plooi in de stevige band.
 
Als je (bijna) toe bent aan nieuwe gordijnen is dit moderne ophangsysteem zeker een optie om mee te nemen in de overweging. Hier kun je lezen hoe je in 4 stappen jouw perfecte gordijnen uit kunt zoeken. Ook hebben we een aantal tips voor het opmeten van de maten voor je op een rijtje gezet. Het opmeten voor wavegordijnen werkt hetzelfde als voor een rail. 

Scrol eens door onze gordijnstoffen om alvast wat inspiratie op te doen, of kom naar jouw Jan Sikkes winkel. 

curtains
gordijnen Gordijnstoffen
Toon meer producten