Maak je terras winterklaar

We moeten er aan geloven: de zomerperiode is bijna achter de rug. Tijd om je terras winterklaar te maken! Het klinkt als een hele klus, maar het hoeft helemaal niet veel werk te zijn als je onze tips volgt.

Loungeset
Om je loungeset zo lang mogelijk mooi te houden, kun je deze het beste gedurende het najaar binnenzetten. Wanneer deze gemaakt is van hout, is het zelfs sterk aan te raden om het materiaal zo lang mogelijk mooi te houden. 

Ook kunststoffen loungesets zijn beter af wanneer ze droog worden opgeborgen. Weersomstandigheden hebben hoe dan ook invloed op het materiaal. Denk aan verkleuring door de zon, vocht, vuil en beschadigingen tijdens een herfststorm. Neem dus geen risico’s en berg gedurende het najaar je meubelen veilig op.

Voordat je de set naar binnen verplaatst, is het goed om deze eest grondig schoon te maken. Misschien zie je al wat groene algenaanslag of andere viezigheid. Onze tip is om geen schoonmaakmiddelen te gebruiken, maar uitsluitend warm water en dan schrobben met een zachte borstel of spons (afhankelijk van het materiaal). 

Vergeet je kussens niet

Dan het belangrijkste wat ons betreft: de kussens. Hoe zijn je kussens de zomer doorgekomen? Zijn ze toe aan een schoonmaakbeurtje? Dan is dit het moment. Als je de vulling uit je hoezen kunt halen, dan kun je deze even laten ‘uitwaaien’ in de buitenlucht. De hoezen kun je het beste weken in een handwasje. Controleer voordat je dit doet even om welk materiaal het gaat en of de stof tegen handwas bestand is. Als de stof een bepaalde coating heeft (Teflon-coating bijvoorbeeld), houdt dan in je achterhoofd dat lang en vaak weken de coating aantast. Bij twijfel laat je ze chemisch reinigen, dan zit je altijd goed.

Zijn de vullingen niet uitneembaar, dan kun je de kussens in zijn geheel afnemen met een iets vochtige doek met lauw water. Laat ze goed drogen voordat je ze opbergt.

Tip: voor de levensduur van je kussens is het van belang dat je ze altijd na gebruik weer droog en donker opbergt. Bijvoorbeeld in een speciale opbergkist of in een kast in je schuur of garage. Bewaar het plastic of de hoes waarin je de kussens gekocht hebt!

 

Opbergen maar
Alles schoon en fris? Dan kun je de loungeset nu naar binnen verplaatsen. Voor extra bescherming tegen vuil en vocht, is het aan te raden een beschermhoes over de set te leggen. Deze kun je kopen, zelf maken of misschien heb je nog het plastic waarin je kussens zaten toen je ze kocht. Wij hebben trouwens ook (waterdichte) stoffen waar je heel goed zelf een hoes van kunt maken.

Nieuwe loungekussens nodig? Laat ze maken door de vakmensen van Atelier Sikkes! Lees hier hoe je dat doet.

 

Poetsen maar!
Dan ziet je terras er ineens heel anders uit… Hoe is het met de ondergrond? Heb je tegels of een vlonder met groene aanslag? Of met veel onkruid in de voegen? Niet het najaar, maar het voorjaar is het beste moment om je terras te reinigen. Najaarsweer kan een blinkend schoon terras namelijk weer helemaal vies maken en dat is zonde van je harde werk. Wacht daarom tot het voorjaar. Onkruid tussen de tegels verwijder je met een voegenborstel of voegenkrabber. 

Groene aanslag verwijderen
Groene aanslag is een vervelender fenomeen. Deze aanslag (mossen en algen) groeit op vochtige en schaduwrijke plekken en je begrijpt dat de voorjaarszon je daar een handje bij kan helpen. Gebruik schoonmaakazijn (dit kun je ook mengen met soda) en laat dit goed goed inweken op de tegels. Na een paar dagen zal de aanslag vanzelf verdwijnen. Azijn trekt het beste in wanneer de zon goed schijnt.

Een ander natuurlijk middel is een mengsel van water en groene zeep. Laat dit een half uur intrekken, even goed schrobben met een bezem en naspoelen met water.

Voorproefje van ons assortiment?

Bekijk onze stoffen!

fabric
outdoor e.d Bekijk onze outdoorstoffen
Toon meer producten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant