Keurmerken

Je komt ze overal tegen, in de supermarkt, maar ook op stoffen en kleding. Soms zijn het er zoveel, dat je eigenlijk niet zo goed meer weet waar ieder keurmerk voor staat. Je bent het vast en zeker al eens tegengekomen: heel veel van onze stoffen hebben ook een keurmerk. Zo’n keurmerk geeft een product extra lading, maar wat betekent het eigenlijk? Hier vertellen we je waar de keurmerken die je bij ons tegenkomt voor staan.

 

Oeko-tex 

Oekotex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. Hoofdzakelijk vertelt het dat dit product van textiel geen schadelijke stoffen bevat. Het is een gezondheidskeurmerk, maar geen milieukeurmerk. De stof wordt alleen getest op stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Een paar van die schadelijke stoffen zijn bijvoorbeeld: gewasbeschermingsmiddelen, schadelijke kleurstoffen en zware metalen die worden gebruikt bij de productie van stof. Dat kan zijn tijdens het telen van bijvoorbeeld katoen of tijdens het produceren van een kledingstuk. Ook al is het geen milieukeurmerk, vaak zijn de stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid dat ook voor het milieu.

Wanneer je een stof met een Oeko-Tex keurmerk draagt, weet je in ieder geval zeker dat je veilig zit. Het is goed voor je huid en je gezondheid (en dat van de productiemedewerkers van de stof). Dit keurmerk kom je niet alleen bij ons tegen, maar ook in kledingwinkels of bijvoorbeeld bij beddengoed, speelgoed van stof, handdoeken, theedoeken en allerlei andere artikelen gemaakt van textiel. 

Wees niet bang, het zegt niet direct dat alle andere stoffen zonder het Oeko-Tex keurmerk wél schadelijk zijn. Lang niet alle stoffen zijn door Oeko-Tex getest en bevatten mede daardoor geen keurmerk.

Wil je nog meer informatie over het Oeko-Tex Standard 100 keurmerk? Bezoek dan de website van Oeko-Tex

GOTS

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het GOTS keurmerk is een internationaal keurmerk dat aangeeft of textiel milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord is. Stoffen met dit keurmerk bestaan voor minstens 70% of 95% uit biologische vezels. Op het label staat aangegeven wat het percentage biologische vezels van de desbetreffende stof is.

Op het gebied van milieu moet een stof aan de volgende eisen voldoen om het keurmerk te krijgen:
- Er mag geen kunstmest gebruikt worden
- Geen schadelijke bestrijdingsmiddelen
- Geen genetisch gemodificeerde organismen
- Geen schadelijke chemicaliën (bijv. tijdens het verven)
- Energiezuinig geproduceerd
- Waterbesparend geproduceerd

Naast dat de stof milieuvriendelijk moet zijn om dit keurmerk te krijgen, moet het ook maatschappelijk verantwoord zijn. Dit zijn punten waar aan voldaan moet worden om het keurmerk te krijgen:
- Veilige werkplek 
- Eerlijk minimumloon voor de medewerkers op de plantages en in de fabriek

Al deze criteria worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke controleurs. Je ziet het keurmerk het vaakst terug op stoffen van katoen, maar je kunt het ook tegenkomen op stoffen van vlas, zijde, hennep en wol. Kijk voor meer informatie op de website van GOTS

Hoe kun je deze keurmerken onderscheiden?:
Een groot verschil tussen Oeko-tex en GOTS is dat Oeko-tex niet perse biologish is. Er word dus niet specifiek gekeken naar de belasting voor het milieu. GOTS hierintegen heeft strenge eisen. De verpakking van het textiel is zelfs zo gemaakt zodat het biologisch afbreekbaar is, waardoor het dus erg geschikt is voor recycling.

Een stof kan ook meerdere keurmerken hebben, dat betekent simpelweg dat het door meerdere keuringen is geweest.

 

Labotex

Dit keurmerk kom je alleen op een aantal gordijn- en meubelstoffen bij ons tegen. Dit is vooral een kwaliteitsmerk. De stoffen worden getest op slijtvastheid, pilling, hoe sterk het is, scheurvastheid, kleurvastheid, kleurechtheid en hoe brandbaar de stoffen zijn. Uitgebreide informatie over alle tests vind je hier. De tests worden in een laboratorium in België uitgevoerd.