Kamerhoog of kamerbreed?

Misschien ben je het al eens tegengekomen; de term ‘kamerhoog’. Sommige gordijnen zijn kamerhoog en anderen weer niet. Wat betekent het eigenlijk?

Kamerhoog

Kamerhoge gordijnstoffen herken je vaak al aan de lengte. In onze winkel valt dat direct op, want in plaats van op een plank zit deze stof bijna altijd op een lange rol. Bij een gordijn met dessin kun je het ook zien aan de richting van het patroon.

Een kamerhoge stof met dessin heeft namelijk iets unieks. Het heeft een beperkte hoogte, maar onbeperkte breedte. Rol je de stof van de rol, dan zie je het dessin in de breedte doorlopen. Het voordeel hiervan is dat een gordijn van één stuk stof gemaakt kan worden en het dus geen naden heeft. 

Kamerbreed

En als een gordijnstof niet kamerhoog is? Simpel: dan noemen we het kamerbreed. Deze stoffen hebben een beperkte breedte en onbeperkte hoogte. Als je erg hoge kozijnen hebt, heb je hier voordeel mee. De stof loopt immers onbeperkt in de hoogte door. We naaien dan meerdere banen aan elkaar, waardoor het gordijn alsnog zo breed wordt als jij wilt.

Naadloze overgang
Nu denk je misschien "een gordijn met dessin is alleen mooi als het kamerhoog is, omdat de print dan mooi doorloopt". Dat valt wel mee. We doen ons uiterste best om de overgang tussen de banen zo mooi mogelijk te maken. Bij de meeste gordijnen zul je nauwelijks zien dat het bestaat uit meerdere banen; helemaal bij fijne prints of uni gordijnen.

De uitzondering: dubbelbreed
We gaan nog één stapje verder, naar de uitzondering. Er bestaan namelijk ook gordijnen die qua lengte kamerhoog zijn (bijv. 280 cm), maar waarbij het dessin in dezelfde richting van een kamerbreed gordijn zit. Je kunt dit dubbelbrede gordijn beschouwen als een kamerbreed gordijn, alleen is de rol nu twee keer zo breed. Er zit dus ook twee keer zoveel stof op de rol dan bij een kamerbreed gordijn. Je krijgt dus eigenlijk twee keer zoveel stof per meter!

fabric

Vind de perfecte gordijnstof

We hebben een grote collectie gordijnstoffen in alle woonstijlen. Ontdek ons uitgebreide aanbod.

measure-tape

Gratis op maat

Een deel van onze collectie maken we gratis voor je op maat. Zo worden jouw gordijnen dus nóg voordeliger!