Isoleren met gordijnen

Brrrrr koud buiten! Gelukkig is het binnen lekker warm. Die warmte wil je natuurlijk binnen houden. Gordijnen kunnen hierbij helpen. In de zomer zijn goed isolerende gordijnen ook heel handig, om de warmte juist buiten te houden, win-win! 

Verduurzamen met isolerende gordijnen
Bij het verduurzamen van je huis denk je vast niet meteen aan gordijnen. Toch gaat 37% van alle warmte verloren via ramen en deuren, dat is best veel! Goede gordijnen kunnen dus wel degelijk bijdragen aan het isoleren van jouw woning. Wanneer je de gordijnen ’s avonds als het donker wordt en ’s nachts dicht hebt kun je met een vrijstaand huis tot €220 euro per jaar besparen! Best de moeite waard om je er even in te verdiepen. 

Alle gordijnen die je dicht kunt doen isoleren enigszins, maar vitrage of inbetweens isoleren natuurlijk veel minder dan zware veloursgordijnen. Enkel glas met daarvoor isolerende gordijnen isoleert ongeveer even goed als dubbelglas. In de winter maken ze jouw huis behaaglijk doordat ze de warmte binnenhouden, maar ook omdat de stof warmer wordt dan het glas van de ramen. In de zomer komen isolerende gordijnen ook goed van pas, ze houden de warmte en felle zonnestralen tegen. Dat is met de afgelopen zomers ook best fijn. In de zomer werken ze het best als ze aan de buitenkant een lichte kleur hebben. 

Zorg ervoor dat je gordijnen nooit voor de verwarming hangen! Als dat wel zo is, stijgt de warme lucht meteen omhoog tussen de gordijnen en het raam. Dan raak je de warmte heel snel kwijt. Kies voor gordijnen die tot op de vensterbank komen, leg ze op de vensterbank of stop ze achter de verwarming. Als de gordijnen goed in het kozijn passen en de ruimte goed afsluiten werken ze het beste. Ze sluiten waar de kou vandaan komt af. Als er kieren aan de kanten zitten komt daar alsnog koude lucht vandaan. 

Naast dat gordijnen de warmte binnen of juist buiten houden, zijn ze ook geluiddempend. Als je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont kan dit een deel van het geluid tegen houden en heb je meer rust in huis. Of misschien ben je zelf net begonnen met viool spelen en zijn jouw buren (nog) niet jouw grootste fans. Ook dan kunnen isolerende gordijnen helpen om het geluid juist binnenshuis te houden. 

Dubbele raambekleding
Als je twee soorten raambekleding combineert isoleert dit beter dan een soort gordijnen. Denk hierbij aan rol- of vouwgordijnen met overgordijnen. Als je beide gordijnen dichtdoet isoleert dit goed doordat er stilstaande lucht tussen de twee soorten gordijnen zit. 

Gordijnen voeren = verduisterend en isolerend!
‘Gewone’ gordijnstoffen kunnen ook al goed isolerend werken. De dichte stoffen, waarbij de garens strak geweven zijn isoleren al best goed doordat de lucht niet gemakkelijk kan ontsnappen. Gordijnen die ook goed werken zijn de 100% lichtdichte varianten. Lichtdichte gordijnen hebben een lichte coating aan de achterkant. Deze coating houdt in de winter de kou tegen en de warmte binnen, in de zomer werkt dit precies andersom. Door de lichte coating weerkaatsen de felle zonnestralen en houd je het in huis lekker koel. 
Gordijnen met voering isoleren nog beter, gevoerde gordijnen hebben een voeringstof die aan de achterkant van het gordijn komt. Onze voeringstoffen hebben een lichte kleur, om het in de zomer lekker koel te houden. Met een gordijnvoering erbij krijg je twee laagjes stof op elkaar, dit maakt het gordijn dikker en er komt een beetje lucht tussen de laagjes. Dit laagje lucht werkt extra isolerend. Gordijnvoering is niet alleen praktisch, de gordijnen worden zwaarder en hangen daardoor mooier.

Het meest effectief zijn licht gewatteerde gordijnen. Kies voor cotton fill als gordijnvoering, dit is een katoen met daarop een gewatteerd laagje. Dit bevestig je aan de achterkant van je gordijn, met het gewatteerde gedeelte naar binnen. Door de cotton fill komt er veel stilstaande lucht in je gordijnen, dus het isoleert super goed! 

Wassen
De veiligste keuze is om je gordijnen chemisch te laten reinigen, met voering al helemaal, omdat de stoffen afzonderlijk van elkaar een beetje kunnen krimpen. Lees hier tips voor het wassen van gordijnen. 

curtains

Bekijk onze gordijnen

Weet je inmiddels wat je zoekt? Of heb je behoefte aan wat inspiratie? Bekijk dan ons aanbod gordijnen en vind jouw droomgordijn.

measure-tape

Gordijnen opmeten

Voordat je gordijnen bestelt, moet je weten wat de afmetingen zijn. Meet je kozijn op voordat je naar de winkel gaat.

Goed isolerende gordijnstoffen

Check de voorraad bij jouw Jan Sikkes