Houd je huis koel

Het is zomer en je wilt op het terras zitten met een koud drankje in je hand, heeeerlijk!! Na een uurtje of twee wordt het toch wat heet onder de voeten, dus maar even naar binnen om af te koelen. Maar dat is een tegenvaller: binnen is het net een sauna! Misschien is je huis niet goed geïsoleerd of, als de warmte eenmaal binnen is, lukt het niet om het er weer uit te krijgen. Gelukkig zijn daar veel oplossingen voor. Volg onze tips en tricks en houd je huis lekker fris deze zomer.

 

Lichtdichte gordijnen

Wist je dat lichtdichte gordijnen niet alleen licht tegenhouden, maar ook warmte? Dat komt doordat lichtdichte gordijnen aan de achterkant vaak een witte laag hebben die het zonlicht weerkaatst. Lichte kleuren houden minder warmte vast en dat is precies wat je wilt. Bijkomend voordeel is dat je kamer op de langste dagen langer donker blijft. En dat slaapt heerlijk!

Let op! Het is belangrijk om je gordijnen goed te onderhouden, lees meer over hoe je gordijnen kan wassen.

Heb jij een mooi gordijn op het oog, maar is deze niet lichtdicht? Je kan de meeste gordijnen ook laten voeren, dan hebben ze dezelfde werking als een lichtdicht gordijn. Doordat de voeringstof bestaat uit meerdere lagen en erg dicht/fijn op elkaar is geweven, is er geen ruimte om licht door te laten. Onze voeringstoffen zijn bovendien licht van kleur, net als de achterkant van lichtdichte gordijnen heeft dit een weerkaatsend effect. Deze voering wordt ook wel “black-out” genoemd.

Nemen de gordijnen teveel ruimte in huis? Je kan ook lichtdichte rolgordijnen gebruiken.

Zonwering

Om je huis zo koel mogelijk te houden, is het belangrijk dat er geen warmte op je ramen komt. Oude huizen hebben niet voor niets houten luiken aan de buitenkant. Een goede manier om dit na te bootsen is met zonwering van stof.

Ultrasol
De meest ultieme stof om voor zonweringen gebruiken, is ultrasol. Dit is een grijze/zilverkleurige stof die de zon heel goed weerkaatst. Wij hebben erg veel verschillende soorten ultrasol: soepel materiaal dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken als rolgordijn (dat is dan wel binnenshuis) of waar je een screendoek van kunt maken. Deze stoffen hebben als voordeel dat je er nog gewoon doorheen kunt kijken. Wel zo fijn op een mooie zomerse dag!

We hebben ook erg stevig ultrasol met een dikke witte laag aan de achterkant (dezelfde werking als de witte voering in gordijnen). Dit is perfect om bijvoorbeeld een zonnedriehoek van te maken voor over je terras, maar je kunt er ook screens van maken. (hier kan je niet doorheen kijken)

Hoe gebruik je ultrasol?
Je kunt ultrasol dus goed voor je raam spannen en dat is een klusje dat zo gebeurd is. Volg daarvoor dit stappenplan. (Tip: volg hetzelfde stappenplan, maar dan met horrengaas!).

Het is misschien een ‘open deur’, maar vergeet niet je deuren en ramen overdag te sluiten en juist ‘s avonds open te doen. Dan is de temperatuur vaak wat gedaald en kun je je huis weer wat koelen. Horren zijn dat wel essentieel als je lekker wilt slapen. Lees hoe je zelf horren maakt met ons horrengaas. Wist je trouwens dat je ons horrengaas ook kunt gebruiken om een klamboe te maken? 

Privacy creëren? Met ultrasol kan je van buiten niet naar binnen kijken!

 

Andere zonneschermen
Zonneschermen komen in vele soorten en maten voor. Denk aan luifels (of intrekbare luifels), overkappingen, zonnedriehoeken en markiezen. De stoffen die je hiervoor gebruikt, zijn stevig, dik en kunnen tegen een stootje. Benieuwd naar onze collectie? Bekijk onze stoffen voor zonneschermen.

Markiezen
Een klassiek type zonwering zijn markiezen. Markiezen hebben een ronde vorm; het zijn eigenlijk bogen die voor je raam hangen. Ze weren ook aan de zijkanten de zon en dat is erg handig, omdat ze ook direct een hoop warmte tegenhouden. Daarnaast kun je gewoon nog naar buiten kijken, alleen nu met een beetje toegevoegde schaduw. Het is ook een mooie manier om de buitenkant van je huis te decoreren.

Heb je een woning in een klassieke stijl? Markiezen of houten luiken passen hier goed bij!

 

Algemene tips:

  • Is het binnen niet te harden en moet je improviseren? Zet je raam open en hang er een nat laken voor. Zo koel je de lucht die binnenkomt ietsjes af.
  • Kan je niet slapen of je concentreren vanwege de hitte? Koel je dan van te voren even af met een lauwe douche. Zo laat je de temperatuur van je lichaam dalen. Laat je niet verleiden door koud water, dan is de overgang naar je warme kamer te groot en ga je weer zweten.
  • Een grote klus, maar misschien wel een optie, is om je dak wit te verven. Net zoals ultrasol, witte kleding en lichtdichte gordijnen, werkt het wit maken van je dak net zo: het weerkaatst het zonlicht.
  • Vergeet niet bij het koelen ‘s avonds je ramen op elkaar af te stemmen. Als je maar één raam open doet, wordt de rest van je huis niet koeler. Het is van belang dat de koele avondlucht door je huis kan trekken. Zet binnen de deuren dus ook open.
  • Wist je dat een klimop ook helpt met isoleren? De muur van je huis wordt niet warm, maar de plant vangt de eerste warmte op. Let wel op dat bepaalde klimop-struiken schadelijk kunnen zijn voor je goten en voegen (laat je hier dus bij adviseren in een tuincentrum of bij een hovenier).
  • Houd het koel in huis en zorg er voor dat de lucht in je huis niet droog is, door een luchtbevochtiger (diffuser) te gebruiken.
  • Wat extra vocht kan je tijdens een warme nacht wel gebruiken. Vergeet daarom niet je waterbeker naast je bed te zetten.

Heb je onze tips opgevolgd? Dan is het waarschijnlijk een stuk koeler in huis. Maar vergeet je niet van het mooie weer te genieten? Ga lekker naar buiten om te zonnebaden op je eigen gemaakte strandmatje

Voorproefje van ons assortiment?

Bekijk onze stoffen!

fabric
outdoor e.d Bekijk onze outdoorstoffen
Toon meer producten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant