Hoe moet je gordijnen wassen?

Gelukkig hoeft het niet zo vaak, maar daardoor is het een klus die veel mensen wel eens vergeten: je gordijnen wassen. Na verloop van tijd kunnen lichtgekleurde gordijnen grauw worden, trekken nare geurtjes in de stof of heb je vlekken ontdekt. Hoog tijd om je gordijnen te reinigen!

Materialen
Voordat je de gordijnen in de wasmachine stopt, kijk je eerst goed met welk materiaal je te maken hebt. Gaat het om een gordijn van polyester of een andere kunstvezel, dan kun je met gerust hart wassen volgens de instructies. Heb je een gordijn van katoen of linnen, dan moet je goed opletten. Deze gordijnen kunnen namelijk krimpen.

Jan Sikkes adviseert gordijnen uitsluitend chemisch te reinigen. Dit is de meest veilige manier om je gordijnen te reinigen.

Krimpen
Wanneer je gordijnen of vitrages zelf wast, heb je altijd kans dat ze krimpen, ongeacht het materiaal. Bij katoen en linnen is deze krimptolerantie het hoogst: soms wel 4%. Dat komt doordat deze natuurlijke vezels tijdens de verwerking ervan uitgerekt worden. Als de stof vervolgens in contact komt met warm water, gaan de vezels terug naar de oude vorm. Extra oppassen met deze stoffen dus!

Gevoerde gordijnen kun je ook het beste chemisch laten reinigen. De voering kan een andere samenstelling hebben dan de hoofdstof en dus ook meer of minder krimpen. Let er ook op dat de kleuren van een gordijn met geprint dessin kunnen vervagen na (te vaak) wassen.

Klaar, wassen maar!

  1. Haal de gordijnen van de roede of rails en verwijder de losse haakjes. Vouw de bovenkant van het gordijn bij elkaar en doe hier een panty, kussensloop of waszak omheen. Deze knoop je stevig dicht met een witte veter (geen gekleurde, deze kan afgeven).
  2. Vul de wasmachine tot 1/3 van het maximale toegestane gewicht. Draai dus bij voorkeur meerdere wasbeurten waarbij je losse gordijnen apart van elkaar wast. Zo voorkom je dat je gordijnen onnodig kreuken. Gebruik niet teveel wasmiddel en was op een speciaal programma op max. 30 graden. Gebruik voor vlekken speciale vlekkenverwijderaar voor textiel en volg de instructies. 
  3. Stop je gordijnen nooit in de droger, maar hang ze gewoon weer op aan de roede of rails. Wanneer ze hangen, zorgt het totale gewicht ervoor dat de meeste kreuken eruit gaan. Zet wel even een raampje open zodat je kamer niet vochtig wordt. Bij mooi weer kun je de gordijnen natuurlijk ook buiten uithangen.

Neem de tijd
Het kan soms een paar weken duren voordat de alle kreuken eruit zijn. Pak dus niet te snel het strijkijzer erbij. We raden sowieso af om gordijnen te strijken; veel grondstoffen kunnen slecht tegen hoge temperaturen en kunnen krimpen of beschadigd raken.

Heb je na een paar weken nog steeds kreuken in het gordijn? Maak dan het hangende gordijn vochtig met een plantenspuit en laat opnieuw drogen.

Niet wassen?
Soms hoef je gordijnen niet eens uit te wassen. Nare geurtjes kun je kwijtraken door de gordijnen gewoon buiten uit te hangen. Op mistige of vorstige dagen werkt dit het beste. Zijn je gordijnen stoffig? Klop ze dan eens uit of stofzuig ze op de laagste stand.

curtains

Bekijk onze gordijnen

Weet je inmiddels wat je zoekt? Of heb je behoefte aan wat inspiratie? Bekijk dan ons aanbod gordijnen en vind jouw droomgordijn.

measure-tape

Gratis gemaakt

Een deel van onze collectie maken we gratis voor je op maat. Zo worden jouw inbetweens dus nóg voordeliger!