Hoe moet je gordijnen wassen?

Gelukkig hoef je gordijnen niet vaak te wassen, maar daardoor is het een klus waarvan je kan vergeten hoe je dat nou goed aanpakt. Na verloop van tijd kunnen lichtgekleurde gordijnen grauw worden, trekken nare geurtjes in de stof of heb je vlekken ontdekt. Hoog tijd om je gordijnen te reinigen.

Jan Sikkes adviseert gordijnen uitsluitend chemisch te reinigen. Dit is de meest veilige manier om je gordijnen te reinigen.

Materialen
Het grote gevaar van gordijnen wassen is de kans op krimp. Voordat je de gordijnen in de wasmachine stopt, kijk je eerst goed met welk materiaal je te maken hebt. Gaat het om een gordijn van polyester of een andere kunstvezel, dan heb je een kleine kans op krimp, mits je niet te heet wast. Synthetische stoffen zijn namelijk gevoelig voor hoge temperaturen. Heb je een gordijn van katoenlinnen of zijde, dan moet je extra goed opletten. Deze gordijnen gaan zeer waarschijnlijk krimpen!

Krimpen
Wanneer je gordijnen, inbetweens of vitrages zelf wast, heb je altijd kans dat ze krimpen, ongeacht het materiaal. Bij katoen en linnen is deze krimptolerantie het hoogst: soms wel 4%. Dat komt doordat deze natuurlijke vezels tijdens de verwerking ervan uitgerekt worden. Als de stof vervolgens in contact komt met warm water, gaan de vezels terug naar de oude vorm. Daarom kun je gordijnen van katoen of linnen beter chemisch laten reinigen (stomerij).

Ook gevoerde gordijnen kun je het beste chemisch laten reinigen. De voering kan een andere samenstelling hebben dan de hoofdstof en dus ook meer of minder krimpen. Let er op dat de kleuren van een gordijn met geprint dessin kunnen vervagen na (te vaak) wassen.

Gordijnen wassen in 3 stappen

Heb je bovenstaande instructies gecheckt en ben je je bewust van de krimpkans? Dan kun je wassen.

  1. Haal de gordijnen van de roede of rails en verwijder de losse haakjes. Vouw de bovenkant van het gordijn bij elkaar en doe hier een panty, kussensloop of waszak omheen. Deze knoop je stevig dicht met een witte veter (geen gekleurde, deze kan afgeven).
  2. Vul de wasmachine tot 1/3 van het maximale toegestane gewicht. Draai dus bij voorkeur meerdere wasbeurten waarbij je losse gordijnen apart van elkaar wast. Zo voorkom je dat je gordijnen onnodig kreuken. Gebruik niet teveel wasmiddel en was op een speciaal programma op max. 30 graden. Gebruik voor vlekken speciale vlekkenverwijderaar voor textiel en volg de instructies. 
  3. Stop je gordijnen nooit in de droger, maar hang ze gewoon weer op aan de roede of rails. Wanneer ze hangen, zorgt het totale gewicht ervoor dat de meeste kreuken eruit gaan. Zet wel even een raampje open zodat je kamer niet vochtig wordt. Bij mooi weer kun je de gordijnen natuurlijk ook buiten uithangen (doe dat niet met linnen gordijnen; linnen is namelijk UV-gevoelig).

Bestel je gordijnen op maat nu online bij Jan Sikkes én laat ze thuis bezorgen! Altijd met gratis advies van onze gordijnspecialisten. Gordijnen bestel je namelijk niet elke dag en wij helpen je graag.

Neem de tijd
Het kan soms een paar weken duren voordat de alle kreuken eruit zijn. Pak dus niet te snel het strijkijzer erbij. We raden sowieso af om gordijnen te strijken; veel grondstoffen kunnen slecht tegen hoge temperaturen en kunnen krimpen of beschadigd raken.

Heb je na een paar weken nog steeds kreuken in het gordijn? Maak dan het hangende gordijn vochtig met een plantenspuit en laat opnieuw drogen.

Niet wassen?
Meestal hoef je gordijnen niet eens te wassen. Nare geurtjes kun je kwijtraken door de gordijnen gewoon buiten uit te hangen. Op mistige of vorstige dagen werkt dit het beste. Zijn je gordijnen stoffig? Klop ze dan eens uit of stofzuig ze op de laagste stand.

Gordijnen bekijken per materiaalsoort

En bestel ze op maat!

curtains

Online gordijnen bestellen

Bestel je gordijnen nu online bij Jan Sikkes én laat ze thuis bezorgen! Altijd mét gratis telefonisch advies van onze gordijnspecialisten.

measure-tape

Gratis gemaakt

Een deel van onze collectie maken we gratis voor je op maat. Zo worden jouw inbetweens dus nóg voordeliger!