Gordijnen opmeten

Yes, je hebt de knoop doorgehakt: je gaat nieuwe gordijnen kopen. Natuurlijk wil je eerst weten wat een gordijn ongeveer kost. Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste maten weet, zodat wij precies kunnen berekenen hoeveel stof we nodig hebben. We leggen in een paar simpele stappen uit hoe je dat doet.

Roede of rail
Voordat je meet, is het belangrijk dat er een roede of rail hangt. Op die manier weet je namelijk precies hoe hoog het gordijn wordt en voorkom je dat het te lang of te kort is (en dat wil je natuurlijk niet). 

Heb je nog geen rail of roede, maar wil je wel ongeveer weten wat je gordijn kost? Meet dan de hoogte en breedte van je kozijn en de afstand van het kozijn naar vloer en plafond. Met deze maten kunnen we je alvast een prijsindicatie geven. Kies wel alvast tussen de roede of rail.

Accessoires nodig?
We hebben een uitgebreide collectie gordijnaccessoires. Ga naar jouw Jan Sikkes en laat je adviseren welke accessoires je nodig hebt.

Zo meet je je kozijn op:

 1. Meet de breedte van de rail of roede.
 2. Meet de hoogte van de rail of roede. Doe dit vanaf de bovenkant van de rail of roede tot de vloer of vensterbank. Doe dit op drie plekken ter breedte van de rail of roede om eventuele hoogteverschillen in je kamer in te calculeren. Wanneer je vloer afloopt, zal een recht gordijn dit juist accentueren en dat wil je natuurlijk niet.
 3. Meet de afstand tussen de roede/rail en het kozijn.
 4. Heb je een uitstekende vensterbank, meet dan ook hoever deze naar voren uitsteekt.
 5. Wil je de gordijnen vrij laten hangen vanaf de vloer? Haal dan 2 cm van de lengte af en 1 cm wanneer het gordijn boven een vensterbank moet komen. Vergeet niet om dit in de winkel door te geven, zodat we geen rekenfouten maken.

Kies het type gordijn

 • Pooigordijn: deze wordt bevestigd aan een rails en in één, twee of drie plooien genaaid. Vitrages en inbetweens die van zichzelf weinig volume en zwaarte hebben, komen rijkelijk geplooid het beste tot hun recht.
 • Ringgordijnen: dit gordijn hang je aan een roede door middel van ringen die in de stof geslagen zijn. We hebben ook ringen die je aan een plooigordijn kunt bevestigen (zie foto hierboven). Dit is goedkoper om te maken vergeleken met een traditioneel ringengordijn.
 • Wavegordijn: dit gordijn is bevestigd aan een rails en sluit en opent gemakkelijk. De plooiing is altijd vol en gelijkmatig, door het unieke systeem.
 • Roede- of spangordijn: roedegordijnen hebben aan de bovenkant een tunnel waardoor de roede gestoken wordt. Een spangordijn heeft dat aan de boven- en onderkant. Deze gordijnen zie je vaak voor kleine raampjes waar ze meestal gesloten blijven.
 • Rolgordijnen: deze maken we niet op maat, maar we hebben wel alle benodigde materialen. Volg de stappen en maak eenvoudig je eigen rolgordijnen.
 • Vouwgordijnen: vergelijkbaar met rolgordijnen, maar deze worden met zachtere stoffen gemaakt en hebben een meer landelijke uitstraling. Vouwgordijnen maken we ook op maat. Rol- en vouwgordijnen hebben als voordeel dat ze weinig ruimte innemen en in het kozijn bevestigd worden.

curtains

Bekijk onze gordijnen

Weet je inmiddels wat je zoekt? Of heb je behoefte aan wat inspiratie? Bekijk dan ons aanbod gordijnen en vind jouw droomgordijn.

measure-tape

Gratis gemaakt

Een deel van onze collectie maken we gratis voor je op maat. Zo worden jouw gordijnen dus nóg voordeliger!