Gordijnen opmeten

Yes, je hebt de knoop doorgehakt: je gaat nieuwe gordijnen kopen. Natuurlijk wil je eerst weten wat een gordijn ongeveer kost. Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste maten weet, zodat wij precies kunnen berekenen hoeveel stof we nodig hebben. We leggen in een paar simpele stappen uit hoe je dat doet.

Zo meet je je kozijn op:

  1. Meet de breedte en hoogte van je kozijn en de ruimte die je links en rechts naast je kozijn over hebt.
  2. Meet de afstand van de vloer tot onderkant kozijn en van bovenkant kozijn tot plafond.
  3. Hangt er een rail/roede? Meet de breedte daarvan én hoogte vanaf de vloer. Tip: meet de hoogte op drie plekken van de rail/roede om eventuele hoogteverschillen in je kamer in te calculeren.
  4. Heb je een naar voren uitstekende vensterbank? Meet dan ook hoever deze uitsteekt.

Roede of rail
Voordat je meet, is het handig dat er een roede of rail hangt. Op die manier weet je namelijk precies hoe hoog het gordijn wordt en voorkom je dat het te lang of te kort is (en dat wil je natuurlijk niet). 

Heb je nog geen rail of roede? Meet dan de hoogte en breedte van je kozijn en de afstand van het kozijn naar vloer en plafond. Met deze maten kunnen we je alvast een prijsindicatie geven. Kies wel alvast tussen de roede of rail.

Accessoires nodig?
We hebben een uitgebreide collectie gordijnaccessoires. Ga naar jouw Jan Sikkes en laat je adviseren welke accessoires je nodig hebt.

Kies het type gordijn

  • Plooigordijn: deze wordt bevestigd aan een rails en in één, twee of drie plooien genaaid. Vitrages en inbetweens die van zichzelf weinig volume en zwaarte hebben, komen rijkelijk geplooid het beste tot hun recht.
  • Ringgordijnen: dit gordijn hang je aan een roede door middel van ringen die in de stof geslagen zijn. We hebben ook ringen die je aan een plooigordijn kunt bevestigen (zie foto hierboven). Dit is goedkoper om te maken vergeleken met een traditioneel ringengordijn.
  • Wavegordijn: dit gordijn is bevestigd aan een rails en sluit en opent gemakkelijk. De plooiing is altijd vol en gelijkmatig, door het unieke systeem.
  • Roede- of spangordijn: roedegordijnen hebben aan de bovenkant een tunnel waardoor de roede gestoken wordt. Een spangordijn heeft dat aan de boven- en onderkant. Deze gordijnen zie je vaak voor kleine raampjes waar ze meestal gesloten blijven.
  • Rolgordijnen: deze maken we niet op maat, maar we hebben wel alle benodigde materialen. Volg de stappen en maak eenvoudig je eigen rolgordijnen.
  • Vouwgordijnen: vergelijkbaar met rolgordijnen, maar deze worden met zachtere stoffen gemaakt en hebben een meer landelijke uitstraling. Vouwgordijnen maken we ook op maat. Rol- en vouwgordijnen hebben als voordeel dat ze weinig ruimte innemen en in het kozijn bevestigd worden.

curtains

Bekijk onze gordijnen

Weet je inmiddels wat je zoekt? Of heb je behoefte aan wat inspiratie? Bekijk dan ons aanbod gordijnen en vind jouw droomgordijn.

measure-tape

Gratis gemaakt

Een deel van onze collectie maken we gratis voor je op maat. Zo worden jouw gordijnen dus nóg voordeliger!