Gordijnen ophangen

Voordat je nieuwe gordijnen bestelt, is het goed om te weten waar je ze aan op gaat hangen: een roede of rails. En als je dat eenmaal bepaald hebt: waar moet je dan rekening mee houden? We leggen het uit en geven je handige tips.

Roede of rails?
Deze keuze hangt af van twee zaken: de ruimte om je kozijn en wat je mooi en handig vindt. Dat leggen we even uit. Een roede hang je liefst aan de muur boven het kozijn en een rail aan het plafond. Toch liever een rail, maar heb je bijvoorbeeld een balkenplafond? Dan kun je de rails ook met wandsteunen aan de muur bevestigen.

Wanneer je gaat voor een roede, dan heb je de keuze uit gordijnen met ringen of een tunnel. Er zijn ringen die in de stof geslagen worden en ringen die je aan een plooiengordijn hangt (zie foto hieronder). Ga je voor een rail, dan kies je uit een wavegordijn of een gordijn met plooien (enkel, vlinder of triplo). Lees hier meer over de maakwijzen of volg deze stappen om zelf een wavegordijn op te hangen.

Welke breedte?
De breedte van de rail of roede hangt af van de ruimte die je naast het kozijn hebt en wat je mooi vindt. Heb je weinig tot geen ruimte naast het kozijn, dan maak je de rail zo breed als past.

Loopt jouw muur door naast het kozijn, dan bepaal je zelf hoe ver de rail doorloopt. Maak een inschatting hoeveel ruimte je gordijnen innemen wanneer ze naast het kozijn hangen. Dat hangt weer af van de maakwijze en de stofsoort. Wil je jouw gordijnen bij elkaar houden en een klassieke look geven? Kies dan voor embrassen.

Rails ophangen
De rail moet op ongeveer 8 cm afstand van de muur komen te hangen. Steekt er nog een vensterbank uit? Bereken hoe ver dit is en tel hier de 8 cm bij op. Handig: met rail kun je ook bochten maken, waarmee je het gordijn goed naast het kozijn kunt schuiven. Dit is ook aan te raden wanneer je een vensterbank hebt die ver naar voren uitsteekt.

Wil je een tweede gordijn ophangen (bijv. een inbetween)? Monteer de tweede rail dan 10 cm vanaf de andere rail.

Roede ophangen
Het gordijn hangt idealiter naast het kozijn als je het opent, dus de roede moet breder zijn dan het raam zelf. De ruimte die je daarvoor nodig hebt, hangt af van de breedte van je gordijn en de maakwijze. Immers, hoe meer stof, hoe meer ruimte het gordijn nodig heeft naast het kozijn. Probeer dit in te schatten of ga naar jouw Jan Sikkes voor advies.

Voor het bepalen van de hoogte van de roede, kijk je naar de ruimte tussen het kozijn en het plafond. Plaats de roede in het midden van deze ruimte. Zit er 20 cm tussen kozijn en plafond, dan plaats je de roede 10 cm boven het kozijn.

Let op: bij het opmeten van het kozijn voor een ringengordijn, meet je de hoogte vanaf de onderkant van de roede naar de vloer (of de vensterbank). Bij een lussengordijn is dat de bovenkant van de roede naar de vloer.

Gordijnen bestellen
Heb je een roede of rail hangen? Yes, dan kun je nu gordijnen uitkiezen! Bekijk ons aanbod gordijnen, inbetweens en vitrages en vind jouw favoriet.

Heb je jouw favoriet gevonden? Meet dan je kozijn op en neem de maten mee naar jouw Jan Sikkes. We stellen vrijblijvend een offerte op en, als je dat wilt, kunnen we jouw gordijnen direct bestellen. Binnen drie weken heb jij je nieuwe gordijnen al hangen.

curtains

Bekijk onze gordijnen

Weet je inmiddels wat je zoekt? Of heb je behoefte aan wat inspiratie? Bekijk dan ons aanbod gordijnen en vind jouw droomgordijn.

measure-tape

Gordijnen opmeten

Voordat je gordijnen bestelt, moet je weten wat de afmetingen zijn. Meet dus je kozijn op voordat je naar de winkel gaat.