Creëer een zomerse tafel

Lekker buiten eten in de zomer of wat dacht je van BBQ?
Heb jij de buitentafel al gedekt? Vergeet het tafellinnen dan niet! Je wilt liever geen splinters in je handen van het hout of een koude arm door het harde staal van de tafel. Misschien heb je de tafel wel bedekt met een oud kleed en wil je toch een nieuw tafelkleed of liever een tafelzeil hebben. In deze blog lees je van alles over tafelbekleding en vertellen we je de hipste tafeltips!

Tafellinnen
Tafellinnen, waar gebruik jij het voor? Om te picknicken, je houten tafel schoon te houden of juist ter decoratie van de buiten-binnentafel. Sommige mensen versieren de tafel alleen maar tijdens evenementen zoals pasen of kerst. In dit geval wil je niet teveel tafellinnen in huis hebben. Kies dan voor een neutrale kleur die past bij elk seizoen. Bijvoorbeeld wit! Of misschien een zachte rood/groen. Wit is wel een hele besmettelijke kleur, het is daarom wel handig als er een coating over het tafellinnen heen zit. Neem nou bijvoorbeeld geïmpregneerd tafelzeil, dit is waterafstotend waardoor het makkelijker af te nemen is. 

Tip: picknicken kan ook in het park bij een parktafeltje, vergeet niet te reserveren! En je eigen tafelkleed mee te nemen...

Tafelbekleding vastmaken
Om beweging van het tafelkleed te voorkomen kan je tafelbeschermer antislip gebruiken. Dit kan je gebruiken door het onder je eigen tafelkleed neer te leggen of door het antislip aan het tafelkleed vast te stikken. Zo heb je een vrolijk gekleurd tafelkleed zonder dat het kleed weg zakt.

Tip: vervelend dat tafellinnen maar een kant op hangt… Gewichtjes aan de onderkant van de tafel is de oplossing.

Heb jij een buitentafel met groeven, hobbels, gaten of ruimte tussen de planken van het tafelblad en valt het eten of bestek hier tussen door? Dit kun je oplossen door een houten plaat in de vorm van je tafel boven op de tafelplaat te leggen, zet het vast, doe er een mooi tafelkleed over heen en je ziet niks meer van de verdikking van het blad. Zo heb je geen last van vallend bestek en blijft het eten mooi recht staan. Als je het tafelkleed vastmaakt met tafelklemmen dat zitten die bankschroeven ook niet in de weg. Als je dit strak genoeg doet dan hoef je de houtplaat niet eens vast te maken.

Wist je dat: het verschil tussen tafelzeil en een tafelkleed (linnen) eigenlijk al zit in de benaming. Tafelzeil is afwasbaar en waterdicht, het glanst meer en lijkt op plastic. Terwijl een tafelkleed net zoals linnen meer een stofstructuur heeft.

Materialen van de afbeeldingen

Check de voorraad

Ronde tafels

Het bekleden van een ronde tafel kan vrij lastig zijn. Je kan het jezelf gemakkelijk maken door bijvoorbeeld een rond kleed te nemen of in een oud tafellinnen een rond figuur knippen, +1 voor recycling. Een paar bloemen op tafel en je hebt een leuke assemblage!

Wil je het tafellinnen niet verknippen? Bind het tafellinnen aan de onderkant van de ronde tafel vast. Dit kan simpelweg door met (duck)tape, touw of een paar tafelklemmen het overtollige tafelkleed vast te zetten.
Je hebt ook tafelkleed magneten, die vallen net iets minder op dan klemmen (net zo handig voor vierkante of langhoekige tafels).

 

Decoratie van de tafel

Heb je een tafelkleed/zeil in een uni kleur die wat fleur kan gebruiken? Decoreer je tafel met (zelfgemaakte) placemats, een paar vers geplukte bloemen uit de berm of uit buurmans tuin, ssshhh… Al eens gedacht aan een vliegenkap om het eten op de tafel te bedekken? Dit zorgt voor een mooie volle tafel, houd je eten langer goed en zo heb je geen last van die vervelende vliegen op het eten. 
Pssst.. Met deze horrengaas DIY houd je muggen in ieder geval buitenhuis!

Maar wat als je een parasol in het midden van de tafel hebt zitten? Een gat in het tafelkleed maken is zonde. Je kan twee aparte kleden verdelen over de tafel of als het tafelkleed lang genoeg is om de parasol heen werken met het tafelkleed. Met deze manier zie je wel kreukels in het kleed, maar misschien kun je dit verdoezelen met een paar mooie bloemen?

Tip: tafelkleed niet op maat? Kies voor een tafelloper, net zo decoratief. Je kan ook een tafelkleed dubbelvouwen dan heb je hetzelfde resultaat.

Meer decoreren!
Om de tafel heen mag het er best leuk uit zien. Daar horen een paar mooie stoelen, een nieuw gestoffeerde kruk en leuke kussentje bij. (volg de DIY om zelf kussens te maken). 

Tafeltip: vergeet niet je tafel-manieren! Doe lepels bovenaan het bord, vorken links, messen rechts en vanzelfsprekend het bord in het midden.

Waar wacht je nog op? Gooi het kleed over je tafel heen en hupsakeee, tafeltje dekje!

 

 

 

 

Voorproefje van ons assortiment?

Bekijk onze stoffen!

fabric
outdoor e.d Bekijk onze tafelbekleding
Toon meer producten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant