Alles over wavegordijnen

De wave is een bijzondere plooisoort. Dit gordijntype is afgeleid van het traditionele ringengordijn, maar de plooien zijn volmaakt en hebben allemaal hetzelfde volume. Vergeleken met de enkele-, dubbele- en triplooi heeft de wave een elegant uiterlijk waardoor deze meteen opvalt. Het heeft perfecte golfbewegingen en dit effect is onder andere prachtig bij grote raampartijen. Wanneer je een wavegordijn hebt gezien, word je fan! We merken dan ook dat deze plooisoort steeds populairder wordt; het is een trendy keuze.

Pronken met de wave
Wil je met je raampartij pronken, dan helpt de wave daarbij. De plooi is schitterend voor grote ramen! Een wavegordijn is bovendien mooi als je ‘m inschuift: het vormt een strak pakket aan de zijkant van je raam met een mooi harmonica-effect. Dus ook als je je gordijnen open hebt, is het wavegordijn een mooie toevoeging aan je interieur.

Perfecte golven
De plooiing van je wavegordijn creëer je door de manier waarop deze hangt. De haken van het gordijn bevestig je aan de runners en je vouwt de golven zelf. Je kunt kiezen voor runners met 6 of 8 cm afstand tussen elkaar. Het creëren van de golven klinkt simpel en dat is het ook! Bij aankoop van je wavegordijn leggen we in de winkel uit hoe je dit doet en je ontvangt een instructiesheet. Goed om te weten: je wavegordijn hangt altijd onder de rail.

Golfdiepte bepalen
Ook de golfdiepte (hoeveelheid stof tussen de runners) heeft invloed op het uiterlijk van je gordijn: hoe dieper de golf, hoe opvallender de golven in het gordijn. Een lagere golfdiepte maakt de golf van voren naar achteren minder diep. Dunne en soepele stoffen (inbetweens) zijn daar heel geschikt voor. Bij dikke of stuggere stoffen adviseren we een golfdiepte van minimaal 16 centimeter. Zo’n stof is namelijk onderaan wat moeilijker in een golf te krijgen. Met een hogere golfdiepte dwing je de stof als het ware in golven te hangen; ook onderaan. De golfdiepte bij een wave ligt tussen de 10 en 20 centimeter.

Stoffen met een dessin komen het mooiste tot hun recht met een runnerafstand van 8 centimeter en een golfdiepte van maximaal 16 centimeter. Zo blijft het dessin goed zichtbaar.

Stoffen kiezen
We adviseren een kamerhoge stof bij de wave. Je kunt ook banenstoffen gebruiken, maar dan hebben we geen invloed op de plaatsing en zichtbaarheid van de naden. Bovendien zullen de plooien niet mooi vallen wanneer er een plooi in zit. Kamerhoge stoffen hebben geen naden, maar zijn uit één stuk stof gemaakt.

Kies ook het liefst een soepelvallende stof voor je wavegordijn. Een stugge, zware stof valt minder mooi in de plooi en dat is iets wat je juist wilt bij de wave. Je ziet vaak inbetweens (dun, semi-transparant gordijn) als wave, maar wij hebben ook veel verduisterende stoffen die heel soepel vallen. 

Het kan bovendien handig zijn om te weten wat de pakketdikte is als je het gordijn dichtschuift. Het kan zijn dat je zoveel mogelijk van het raam wilt blijven zien en dan is het van belang dat het pakket naast je kozijn past. Dit hangt af van de ruimte tussen de runners, de golfdiepte en de dikte van de stof. Onze medewerkers adviseren je hierover in de winkel.

 

wicker-basket

Wavegordijnen online bestellen

Wavegordijnen bestellen zonder naar de winkel te gaan? Dat kan! We helpen je bij je aanvraag, want gordijnen bestellen doe je niet elke dag.

curtains

Bekijk onze gordijnen

Weet je inmiddels wat je zoekt? Of heb je behoefte aan wat inspiratie? Bekijk dan ons aanbod gordijnen en vind jouw droomgordijn.