Hoe moet je stoffen wassen? Famke heeft handige tips!

Hoe moet je stoffen wassen?

Wanneer je nieuwe kleding koopt, kijk je voor de eerste keer wassen vast wel eens in het waslabel. Handig! Zo weet je dat je die blouse op een speciaal programma moet wassen en doe je ‘m niet in de droger.

Maar hoe doe je dat met een lap stof? Daar zit immers geen waslabel in… Help! Geen paniek, ik geef je tips!

Eerste keer wassen

Een ervaren naaister weet het al lang: eerst wassen voordat je begint te naaien. Veel stoffen krimpen nog een klein beetje als natuurlijke reactie op warm water. Niet handig als je er net een mooi kledingstuk van genaaid hebt. Zigzag de randen van de stof om rafels tijdens het wassen te voorkomen.

Schrik niet als je stof tijdens de eerste wasbeurt een beetje kleur afgeeft. Soms is tijdens het verfproces veel verf aangebracht en zijn de restanten nog niet ‘uitgespoeld’. Zonde als dit gebeurt in de wasmachine samen met je witte overhemd! Even apart wassen dus.

Wassen op 30 graden of kouder

Wanneer je kleding niet écht vies is, maar alleen een opfrisbeurt nodig heeft, is wassen op 30 graden goed genoeg. Dit is goed voor het milieu en je kleding. Ook wanneer je twijfelt over een stof, zit je meestal goed met 30 graden (en evt. een fijn programma).

Hoe voorkom je zeepresten in je wasmachine?

Was niet alleen maar op lage temperaturen, dat is niet goed voor de levensduur van je machine. Was minstens één keer per maand op 60 graden en eens in de drie maanden op 90 graden. Dit voorkomt viezigheid van zeepresten en nare geurtjes. Haal ook regelmatig een doekje door de wasmiddellade en droog de rubberen rand goed af. Als je de deur na een wasbeurt even open laat, kan de trommel goed drogen.

Tip van Famke: “Spoel af en toe je machine even extra om zeepresten te voorkomen én stop je machine niet te vol. Wist je trouwens dat vloeibare wasmiddelen minder zeepresten veroorzaken dan poeders?”

 

Wassen op 40 graden

Kleding met vlekken en nare geurtjes was je het beste op 40 graden. Denk aan vieze handdoeken, linnengoed, onderkleding en sokken. Let wel altijd op de samenstelling van de stof! Niet alle stoffen kunnen op 40 graden gewassen worden. Gebruik indien nodig een speciaal programma.

Wassen op 60 graden

Heb je een allergie voor huismijt, is er sprake van een infectie of besmettelijke ziekte? Bacteriën overleven niet bij 60 graden. Ook mensen met een verminderde weerstand kunnen het beste hun was doen op deze temperatuur. Dit geldt vooral voor beddengoed, handdoeken en schoonmaaktextiel. Draai niet op de ecostand, dan wast je machine niet lang genoeg op de hete stand.

Hardnekkige vlekken, zoals bloed, braaksel of ontlasting was je ook het beste op 60 graden. Kies eventueel voor een extra spoelprogramma en behandel zo nodig de stof voor met vlekverwijderaar.

Kreukels voorkomen

Haal je stof altijd zo snel mogelijk uit de trommel als je was klaar is. Zo voorkom je nare geurtjes én kreukels. Kreukt een stof erg? Hang het na het wassen eerst op of, in geval van linnen en wol, laat het liggend drogen. Zo blijven de vezels in vorm. Als een stof in de droger kan, selecteer dan een laag toerental. Ook dit voorkomt extra kreukels. Doe dit ook met wassen.

Tip van Famke: “Heb je een kledingstuk gemaakt van meerdere stofsoorten? Kijk altijd naar de zwakste vezel en kies daar een wasprogramma voor. In geval van katoen met wol, kies je een wolprogramma en laat je je kledingstuk liggend drogen.”

 

Oeps, verkeerd gewassen! Wat nu?

  • Per ongeluk een rode sok tussen je witte was? Als je snel handelt, is je was nog te redden. Was de verkleurde kledingstukken nogmaals voordat ze gedroogd zijn en gebruik een speciaal ontkleurmiddel. 
  • Is je stof gekrompen? Wol, katoen, linnen en kasjmir kun je misschien nog redden! Dompel de stof in een emmer met lauw water en 2-3 eetlepels azijn. Laat het minstens 30 minuten weken, rol daarna de stof op en knijp zo het vocht eruit (niet wringen!). Spoel de azijn niet uit; azijn zal de vezels versoepelen. Rek de stof voorzichtig uit en hang het aan de waslijn. Let op: gebruik deze truc niet voor synthetische stoffen of strak geweven stof.

Famkes wastips

  • Baseer je wasprogramma op de zwakste vezel. Dit betekent dat je een stof van 90% katoen en 10% viscose wast op max. 30 graden en lage toeren, passend voor viscose.
  • Pas op stoffen met elastan. Deze kun je prima drogen in de droogtrommel, maar na verloop van tijd zal het elastan uitrekken, zoals bijv. ook gebeurt bij het elastiek in ondergoed.
  • Gebruik alleen wasverzachter bij beddengoed en handdoeken. Dit is beter voor je portemonnee, het milieu en de levensduur van je stof. Gaat je stof daarna in de droogtrommel, dan is wasverzachter überhaupt overbodig.

* Jan Sikkes kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verkeerd gewassen stoffen. Twijfel je hoe je een gekochte stof moet wassen, probeer dan eerst een proefstukje te wassen.

Verder lezen?

Misschien vind je deze blogs ook interessant