Famke vertelt over... wafelstof

Alles over wafelstof

Wat is het verschil tussen wafelstof, wafeldoek, wafelkatoen en piqué? Nou, niks! Dit zijn allemaal namen voor dezelfde stof. Wafelstof heeft iets heel kenmerkends: het is geweven in wafelbinding. De structuur doet denken aan kleine wafeltjes. 

Eigenschappen van wafelstof
Wafelstof zie je veel terug in de baby uitzet. Boxkleedjes, omslagdoeken, dekentjes, spuugdoekjes, babynestjes, hoezen en vele andere babyaccessoires. Dit is niet zo vreemd, want deze stof heeft een paar eigenschappen die hier wel heel goed van pas komen! Vaak wordt wafelstof geweven van 100% katoen. Dit natuurlijke materiaal is ademend, huidvriendelijk en neemt goed vocht op. Door de wafelstructuur absorbeert deze stof nóg beter. De stof voelt lang droog en fris aan.
Naast dat het goed absorbeert, droogt het ook vrij snel. Het is niet nodig om wafelstof in de droger te doen. Voelt het toch niet zacht genoeg als je het op een wasrek gedroogd hebt? Doe dan de volgende keer een kopje azijn bij je was, in plaats van wasverzachter.

Aan de slag! 
Voordat je met wafelstof aan de slag gaat, is het verstandig om de stof eerst een keer te wassen. Wafelstof kan namelijk een stukje krimpen. Het zou heel jammer zijn als jouw creatie na een keer wassen kleiner uitvalt dan de bedoeling was. Het kan lastig zijn om wafelstof te knippen. Met een rolmesje snijd je gemakkelijk en mooi recht de patroondelen uit.

Veel van onze wafelstoffen zijn effen. Daardoor kun je ze leuk combineren met andere stoffen! Combineer het met een mousseline, poplin, of een andere stof die je leuk vindt. Om jouw creatie ademend te houden is het wel handig om het te combineren met een stof die gemaakt is van natuurlijke materialen.

Eigenlijk is het een gemiste kans om deze fijne stof alleen te gebruiken voor babyspullen. Je kunt er bijvoorbeeld ook een heerlijke badjas van maken! Fijn voor als je naar de sauna gaat of om thuis na het douchen te dragen. De stof is niet dik, dus deze badjas is vooral fijn voor de warmere dagen. Wafelstof is ook een perfecte stof om een bedsprei van te maken, vooral in de zomer is dit heel fijn, omdat de stof ademend is.

Restjes wafelstof liggen?
Fijn! Hier kun je nog allerlei handige dingen van maken! Vooral als je kinderen in huis hebt komt een stukje wafelstof altijd van pas. Maak er bijvoorbeeld spuugdoekjes, washandjes of (vaat)doekjes van. Of maak iets handigs voor jezelf: herbruikbare wattenschijfjes! Zacht voor je huid en nog een duurzaam alternatief ook. 

fabric
modestoffen Wafelstoffen
Toon meer producten