

Alles over softshell
Wie kent ‘m niet: de handige tussenjas van softshell? Perfect voor vochtige najaarsdagen en ideaal voor het nog koude voorjaar. Softshell is een soepele stof met flexibel karakter: glad aan de buitenkant en zacht en warm aan de binnenzijde. De binnenkant is gevoerd met fleece en zorgt voor extra comfy draaggevoel. Een groot voordeel aan softshell is dat het een waterafstotende werking heeft. In sommige gevallen is de stof ook waterdicht als er een waterdichte filmlaag in verwerkt zit.
Wat zijn de voordelen van softshell?
Softshell heeft een isolerende werking, het is winddicht, waterafstotend en toch vrij dun. Deze eigenschappen maken het ideaal om er een tussenjas van te maken. Het wordt vaak gebruikt voor winddichte jassen, dus ideaal voor bijvoorbeeld wandelaars en watersporters.
Softshell is in theorie eigenlijk niet zozeer een stof, maar meer een verzamelnaam voor gelaagde synthetische stoffen. Met ‘softshell’ doelen wij wel altijd op de winddichte stof met aan de binnenkant fleece.
Kledingtip: Softshell is all season bruikbaar. Maak een mooie parka, sportieve jas om in te wandelen of om te dragen op de boot. Softshell is ook erg handig voor kinderen!
Gebruik
Het winddichte en waterafstotende karakter van softshell maken de stof geschikt voor een aantal kledingstukken. Als een winterjas te warm wordt dan is een jas van softshell een fijn alternatief. Mede omdat softshell niet erg dik is en je er prettig in kunt bewegen. Daardoor is het ideaal om kleding van te maken waarin die beweging zo van belang is. Denk aan watersport, paardensport of tijdens een flinke wandeltocht. Ook fijn om mee te nemen op reis, omdat een softshelljas weinig ruimte inneemt.
Ook voor kinderen is softshell goed te gebruiken. Denk aan een regenpakje of een outfit die ze kunnen dragen wanneer er kans is om nat te worden. Zo voorkom je dat alle kleding nat wordt tijdens het spelen in de tuin, op de boot of op andere momenten wanneer je nattigheid voorspelt. Denk aan een overall of tuinbroek met handige klikgespen.
Softshell naaitips
- Gebruik een universele machinenaald van ong. 90 cm dik. Alleen bij erg dunne softshell is een wat fijnere naald aanbevolen. Vraag in de winkel naar advies als je twijfelt.
- Softshell rafelt niet en hoef je daardoor niet per se om te zomen. Je kunt daardoor met eenvoudige naden werken en dat scheelt tijd.
- Gebruik geen spelden, maar wonderclips. Op die manier prik je geen gaatjes in de stof en blijft deze waterafstotend. Bij het overnemen van een patroon op de stof, kun je tape gebruiken.
- Behoud het winddichte karakter van softshell door een flap voor een rits te naaien (evt. met drukknopen).
Hoe was je softshell?
Een kort antwoord: softshell was je liever niet. De stof heeft meestal een soort coating en als je die te vaak of te heet wast, kan die verdwijnen. De stof heeft een waterafstotende werking en daardoor is het mogelijk om je stof met een natte doek af te nemen. Zitten er vlekken op de binnenlaag (fleece), dan kun je de stof voorzichtig wassen met de hand. Gebruik lauw water (max 30 graden), week niet te lang en wees voorzichtig met zeep. Gebruik ook zeker geen wasverzachter. Laat de stof drogen op een rekje of aan de lijn. Strijken is niet nodig en bevelen we niet aan.
Softshell je kent het nu vast wel!
Meer weten over stoffen? Neem dan ook eens een kijkje bij een van onze blogs. Of ga zelf aan de slag met een DIY en maak iets bijzonders van softshell, vergeet ons niet te taggen op social media of stuur een foto!
Verder lezen?
Misschien vind je dit ook interessant


