Famke vertelt over... mousseline

Alles over mousseline

Mousseline komt voorzichtig van de babykamer af geslopen en wordt steeds populairder als modestof! Eigenlijk is het ook best een ideale modestof: je hoeft het niet te strijken, de kreukels horen erbij! De stof voelt heerlijk zacht aan, draagt comfortabel en oogt casual. Vroeger zag je deze stof vooral in effen wit, maar tegenwoordig is het er in allerlei modieuze kleuren én met verrassende prints. Meer weten over deze veelzijdige stof? Ik zet alles voor je op een rijtje! 

Mousseline
Mousseline is niet gewoon een dure naam voor hydrofielkatoen, deze twee stoffen verschillen wel degelijk van elkaar. In het Engels heet mousseline double gauze, oftewel dubbel gaas. Als je goed kijkt bestaat mousseline uit twee (soms zelfs drie) laagjes los geweven stof die op een paar punten aan elkaar bevestigd zijn. Hydrofiel bestaat uit één laag stof. De eigenschappen van de twee stofsoorten komen wel overeen: ze zijn huidvriendelijk, luchtig, absorberen goed vocht en drogen snel. Dat klinkt goed!

De laagjes stof waaruit mousseline bestaat worden meestal geweven van 100% katoen, het wordt losjes geweven in platbinding. Dit is de meest simpele manier van weven, de garens gaan één op en één af. Met de garens van mousseline is nog iets bijzonders aan de hand: ze zijn licht getwist! Dit zorgt uiteindelijk voor het kreukeleffect in de stof.

Wat kun je maken van mousseline?
Nou, wat niet!? Deze veelzijdige stof zag je eerst vooral op de babykamer: (wieg)dekentjes, babynestjes, hoezen voor het aankleedkussen, een hemeltje voor boven de wieg, de schattigste boxpakjes, tuinbroekjes, spuugdoekjes en nog véél meer. Nu wint mousseline ook steeds meer terrein als modestof. Deze stof is namelijk ook heel geschikt om een luchtige blouse, of bijvoorbeeld een zwierige zomerjurk van te maken. Fijn: stoffen van 100% katoen zijn niet statisch. Lees hier hoe je dit babynestje zelf maakt! 

Aan de slag!
Voordat je aan de slag gaat met mousseline is het wel zo verstandig om de stof even te wassen. Het kan namelijk krimpen. De stof is losjes geweven en rafelt daardoor erg snel. Slinger voor het wassen de lap stof even om met een zigzagsteek.

Mousseline bevat meestal geen stretch. Het is daarom geschikt voor alle patronen voor stoffen zonder stretch. Een universele naald in de naaimachine, dikte 70 tot 75 werkt prima. Mousseline is niet de moeilijkste stof om mee te naaien. Houd er alleen rekening mee dat de stof snel rafelt en uit meerdere laagjes bestaat. Reken extra ruimte voor de naden.

Het is een soepele stof, daarom kan het soms wel handig zijn om delen te verstevigen met vlieseline of biaisband. Bijvoorbeeld voor een kraagje, bij een ritssluiting, knopenlijst van een overhemd of bij een (broek)zak. 

Wist je dat we ook biaisband van mousseline hebben? Dit biaisband koop je per meter, handig voor als je iets groots af wilt werken (zoals een deken). Verder is dit natuurlijk ook super leuk om kleding, of bijvoorbeeld een babynestje mee af te werken! 
Mousseline wassen
De stof is eigenlijk altijd gemaakt van 100% katoen. Het is begrijpelijk dat je alle babyspullen goed schoon wilt hebben, en deze daarom op hoge temperaturen wilt wassen (of misschien zitten er hardnekkige vlekken in). Wassen op 60 graden is hiervoor voldoende. Een wasbeurt op deze temperatuur overleven bacteriën, virussen en huisstofmijt niet. Nóg heter wassen is dus niet nodig. Houd in gedachten dat wassen op hoge temperaturen belastender is voor het milieu. Denk daarom na of het wel nodig is om zo heet te wassen. In de meeste gevallen is wassen op 30 graden voldoende, daarom raden wij je ook aan om deze stof niet heter te wassen. Mousseline kan niet in de droger, maar gelukkig heeft deze stof als eigenschap dat het snel droogt.

Mousseline stoffen

Bekijk een deel van onze collectie

fabric
modestoffen Mousseline
Toon meer producten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant