Famke vertelt alles over... lycra

Alles over lycra

Lycra: één van de populairste zomerstoffen. Logisch, want het is dé stof om zwemkleding van te maken! Voordat er lycra was, werd zwemkleding gemaakt van wol, later van gewone tricots. Toen kwam je met zware en lubberende zwemkleding het water uit. Gelukkig hebben we nu lycra, dat zit toch een stuk fijner!

Wat is lycra?
Eigenlijk moet ik je bekennen dat lycra geen stof is. Het is een merknaam voor elastomeer garen, dit zijn enorm rekbare garens van een synthetisch rubber. Lycra zelf is doorzichtig. Voor de komst van lycra werd natuurlijk rubber gebruikt om stoffen stretch te geven, dit was minder stretchy en ging ook een stuk minder lang mee. Bovendien waren de garens ook dikker, dit leverde dikkere stoffen op en daardoor werd de zwemkleding ook zo zwaar als het nat werd.

Tegenwoordig gebruiken we de naam lycra ook vaak voor hele rekbare stoffen. Lycra wordt vaak gemaakt van polyester of polyamide met een hoog percentage elastische garens, soms wel 20%. Andere rekbare kledingstoffen bevatten vaak maar 2 tot 5% elastisch garen. Dat is nogal een verschil, daarom hebben lycra stoffen ook zoveel stretch!

Lycra voelt glad aan en glanst vaak. Het is eigenlijk altijd een tricot, hierdoor rafelt het niet en doordat het een gebreide stof is rekt het nóg meer. Lycra is de perfecte stof om zwemkleding van te maken, maar ook voor turnpakjes, schaatspakjes en andere sportkleding (zoals een legging of top).
Aan de slag! 
Lycra is niet de makkelijkste stof, maar ook zeker niet de moeilijkste om mee te werken. Je kunt voor deze stof zowel een lockmachine als een gewone naaimachine gebruiken. Als je een gewone naaimachine gebruikt, zet je machine op een stretchsteek om de rek in de stof te behouden. Een stetchnaald in je machine werkt wel zo fijn. Deze naald heeft een afgeronde punt, waardoor er niet zomaar een ladder ontstaat in de stof. Heb je geen stretchnaald in huis? In dat geval werkt een microtex naald ook prima. Verder is het handig om de patroondelen niet in elkaar te spelden, het zou zonde zijn als je hierdoor een ladder in de stof krijgt. Een veiligere optie zijn clips (deze zijn ook bij ons verkrijgbaar) of plastic wasknijpers.

Lycra is een super soepele stof, daarom kan het gebeuren dat het bij de naden omkrult. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor: vlieseline framilastic. Dit is een transparant en elastisch bandje, dat je er in kunt naaien. Dit geeft stevigheid aan de naadjes, zodat ze niet meer omkrullen.

Ook handig om te weten: bij ons vind je ook bikinisluitingen, versieringen speciaal voor badpakken en bikini’s en (bikini)kralen! We hebben ook veel transparante lycra. Dit kun je bijvoorbeeld leuk gebruiken om mouwen of een rokje voor een turn- of schaatspakje te maken.
Lycra verzorgen
Ookal wordt lycra vaak gebruikt voor zwemkleding, eigenlijk vindt het al dat chloor niet zo fijn. Wees daarom een beetje lief voor deze kwetsbare stof. Was het na gebruik kort, op lage temperaturen en met weinig zeep of wasmiddel.

Lycra modestoffen

Bekijk een deel van onze collectie

fabric
modestoffen Onze collectie lycra
Toon meer producten

Meer lezen?

Misschien vind je dit ook interessant