Famke vertelt over... linnen

Alles over linnen

Linnen is een echt natuurproduct. Duizenden jaren geleden droegen mensen naast wol en leer ook al kleding gemaakt van linnen. In het oude Egypte gebruikten ze linnen onder andere om doeken van te maken waar ze mummies in wikkelden. De Romeinen hebben linnen meegenomen naar Europa. Tijdens de Gouden Eeuw kon je hier in Nederland de mooiste, beste en fijnste linnen stoffen van heel West-Europa vinden. Nederlanders waren echte meesterwevers.

Eigenschappen
Linnen is te herkennen aan de natuurlijke uitstraling. Af en toe kom je een verdikking tegen in de garens: een slub-effect. Linnen voelt heel soepel en licht aan, is super sterk, draagt luchtig, is antistatisch, vormvast en heeft een vuilafstotende werking. Linnen stoffen nemen goed vocht op, tot 35% van het eigen gewicht! Een perfecte stof voor de warme dagen- en nachten. Het neemt veel vocht op, maar blijft wel lang fris en droog aanvoelen. Naast dat dit fijne eigenschappen zijn voor kleding, is het ook ideaal voor beddengoed en gordijnen! Duurzaam
Als je duurzaamheid belangrijk vindt, is linnen écht iets voor jou! Linnen wordt gemaakt van vlas. Dit gewas groeit heel goed in Nederland, België en Frankrijk. Een lokaal product dus. Vlas is een duurzame grondstof en de plant ziet er nog leuk uit ook; het heeft kleine paarse bloemen. Het gewas is sterk en daarom zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Alles wat het nodig heeft is zon, regen en wind. Niet alleen de productie is duurzaam, deze sterke stof heeft een hoge scheurvastheid en pluist niet. Linnen gaat jaren mee. Uiteindelijk is het helemaal biologisch afbreekbaar. 
Hoe wordt linnen gemaakt
Linnen is nu eenmaal een duurdere stofsoort, omdat het productieproces veel delicater is dan dat van bijvoorbeeld katoen. Het wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant, die rondom de kern van de stengels zitten. Na het oogsten wordt de vlas gedroogd, daarna geroot. Bij het roten wordt de vlas blootgesteld aan water, zodat de vezels vrijkomen. Hierna worden de vezels gescheiden van het stro. Alleen de lange vezels worden gebruikt voor het maken van linnen. Van deze lange vezels kunnen garens gesponnen worden. Van zichzelf heeft linnen een donkere ecru kleur.
Linnen wassen
Voordat je iets gaat maken van linnen: eerst wassen! Linnen kan enigszins krimpen, het zou jammer zijn als je hier te laat achterkomt. Om de kans op krimpen kleiner te maken, kun je linnen eerst een dag in koud water laten weken. De stof is kookvast, dus het kan gewassen worden op 90 graden, maar vaak is dit niet nodig. Wassen op een lagere temperatuur, of zelfs koud is vaak genoeg omdat het zelfreinigend en antibacterieel werkt. Benieuwd hoe je linnen gordijnen wast? We vertellen het hier.

Linnen kan vrij kreukelig uit de wasmachine komen, laat je machine daarom niet te hard centrifugeren. Voelt de stof na het wassen wat stug aan? Doe dan tijdens de volgende wasbeurt een scheut azijn bij je was. Na het wassen kun je de stof het beste aan de lucht laten drogen. Als je de stof te kreukelig vindt, kun je het even strijken aan de binnenkant. Dit kan op een hoge temperatuur.

Aan de slag!
Linnen is een fijne en veelzijdige stof; er wordt van alles van gemaakt: overhemden, jurken, rokken, tunieken, sjaals, bedlinnen, keukenlinnen, stoffering, gordijnen, tafellinnen… Linnen artikelen kunnen soms behoorlijk prijzig zijn. Het loont om zelf aan de slag te gaan! Zo kun je je alsnog die mooie linnen gordijnen, of die fijne linnen blouse veroorloven (en eigenlijk is zelfgemaakt nog leuker ook).

Linnen is geen moeilijke stof om mee te naaien. Het is wel handig om de stof even te strijken voordat je ermee aan de slag gaat. Met een universele naald in je naaimachine met een dikte van 70 of 80 zit je goed. Een universele naald heeft een licht afgeronde punt, zodat het de vezels opzij duwt en niet doorboort.

Linnen modestoffen

Bekijk een deel van onze collectie

totebag
modestoffen Linnen modestoffen
Toon meer producten

Verder lezen?

Misschien vind je deze blogs ook interessant