Famke vertelt over... kunstleer

Alles over kunstleer

Moet jij soms ook twee keer kijken om te weten of iets gemaakt is van kunstleer of echt leer? Ja? Ik dus ook! Kunstleer lijkt tegenwoordig zóveel op echt leer, maar ik kan je verzekeren dat bij al het leer dat je bij ons vindt geen dier aan te pas is gekomen. Ben je benieuwd hoe kunstleer gemaakt wordt en wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van echt leer? Ik praat je bij.

Wat is kunstleer voor stof?

Kunstleer bestaat uit een ondergrond met daarop een laagje kunststof dat eruit ziet als leer. De ondergrond geeft stevigheid en zorgt ervoor dat de stof niet snel scheurt. Door deze methode is het mogelijk om het kunstleer allerlei verschillende structuren, texturen, prints en kleuren te geven. Naast gewoon leer worden ook reptielenhuiden vaak nagemaakt. Een leuk slangenprintje of luxe krokodillen(imitatie)leer.

Naast glad kunstleer is er ook een zachte variant: suèdine. Dit is de kunstleren variant van suède. Deze stof voelt zacht en een beetje harig aan.

Kunstleer met dierenprint

een voorproefje van onze collectie

Zo wordt kunstleer gemaakt

Zoals ik eerder zei, kunstleer wordt gemaakt op een basisstof met daarop een extra laagje. De stof die gebruikt wordt als basis is bepalend voor de uiteindelijke eigenschappen van het imitatieleer. Als de basis bestaat uit een soepele viscose, zal het leer soepeler aanvoelen. Je vindt imitatieleer zelfs met stretch! Het kan dan gaan om een geweven stof met elastan of om een gebreide stof. Super handig voor leggings, broeken of andere kleding waarvan je wilt dat het meebeweegt tijdens het dragen.

Het ‘huid’ laagje van imitatieleer wordt vaak gemaakt van PU en PVC. PU staat voor polyurethaan en PVC staat voor polyvinylchloride. Het zijn synthetische stoffen die door middel van een chemisch proces worden gemaakt. Voordeel van deze stoffen is onder andere dat ze erg sterk zijn en dat ze goedkoop gemaakt kunnen worden. Hierdoor blijft jouw kunstleer betaalbaar en is het toegankelijk voor het grote publiek.

Skai
Vaak noemen we dik en stevig kunstleer ook wel skai. Maar waarom? De naam 'Skai' is eigenlijk een merknaam. Een Duits bedrijf begon met het produceren van kunstleer onder de merknaam 'Skai'. De merknaam is in de loop der jaren een naam voor deze stofsoort geworden. Eigenlijk net zoals Ranja met limonade.

Stofferen met kunstleer

Meubels kun je heel goed stofferen met kunstleer of je kunt er losse kussenhoezen mee maken. Sommig kunstleer is waterafstotend en daardoor perfect voor buitengebruik. Denk bijvoorbeeld aan bootkussens of stoere kussens op je loungeset buiten. Glad kunstleer is gemakkelijk schoon te vegen met een vochtige doek. Deze eigenschappen zijn natuurlijk op meer plekken erg handig: wat dacht je van een camper of caravan of bij het opknappen van auto’s? In Atelier Sikkes gebruiken we ook vaak kunstleer. De stof staat garant voor een stoere, moderne look; zowel voor kussens als het stofferen van meubels.

Meubelstoffen van kunstleer

een voorproefje van onze collectie

skin
meubelstoffen Meubelstoffen van kunstleer
Toon meer producten

Tips voor naaien met kunstleer

Om zo onzichtbaar mogelijke gaatjes achter te laten in het kunstleer moet je een scherpe naald gebruiken. Bij ons vind je speciale leernaalden. Deze hebben een scherpe trocart-punt. De naald prikt niet door het materiaal, maar snijdt erdoor. 

Soms heeft kunstleer de neiging om aan het voetje van je naaimachine te blijven plakken. Het resultaat is een onregelmatige steek en misschien zelfs een beschadigd oppervlak. Gebruik daarom een voetje dat hier wel geschikt voor is, zoals een voetje met glijzool. Heb je dit voetje niet in huis? Geen probleem, leg (patroon-) papier op de stof, het normale voetje van je machine zal hier wel gemakkelijk overheen glijden. 

Gebruik een grote steeklengte, hoe kleiner de steeklengte, hoe meer gaatjes er in het materiaal komen en hoe meer het materiaal verzwakt. Het zou zonde zijn dat je kunstleer gaat scheuren bij de naden.

De laatste tip die ik je mee geef: gebruik geen spelden. Ook spelden veroorzaken kleine gaatjes in de stof die je blijft zien. Zonde! Gebruik daarom clips of wondertape; net zo handig (al dan niet handiger) en je stof blijft onbeschadigd. Beide artikelen zijn natuurlijk bij ons verkrijgbaar.

Kunstleren modestoffen van Jan Sikkes

Je hebt in de gaten: er is enorm veel variatie in kunstleer. Van mode- tot meubelstof; we hebben het allemaal. Een klein deel ervan kun je online bekijken, maar de grote volumes vind je in onze winkels. Ga voor een compleet aanbod dus naar jouw Jan Sikkes.

Bekijk de kunstleren modestoffen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant