Famke vertelt over... kant

Alles over kant

Een van de meest elegante stofsoorten die er is, als je het mij vraagt. Met deze open gewerkte stof maak je alles net even specialer, feestelijker en vrouwelijker. Toch was kant in de 17e eeuw ook voor mannen. Als je een welgestelde man was, liet je graag de manchetten en kragen van je kleding afzetten met een duur stuk kant. Het vaakst zie je kant met een bloemmotief. Wist je dat kant een typisch Europees verschijnsel was?

Geschiedenis van kant
Pfoe, wat een ongelofelijk geduldig klusje om kant met de hand te maken. Daar heb je toch wel echt engelengeduld voor nodig!  Kant is in de 15e eeuw ontstaan in Vlaanderen of Italie. Vlaanderen wisselde op dat moment veel uit met de Italiaanse stad Venetië. Eerst ontstond het kantklossen; bij deze methode zijn de garens om kleine klosjes gewikkeld, de garens worden op een bepaalde manier in elkaar gevlochten. Een ervaren kantklosser kan werken met honderden klosjes! Een methode die later ontstond was het naaldkant. Bij deze methode werden draadjes uit de stof getrokken en hieromheen geborduurd met naald en draad. Met de industriële revolutie is ook het kant maken met de hand grotendeels verloren gegaan. 

Vroeger werd kant vooral gemaakt van katoen, linnen of zijde. Tegenwoordig wordt het veel gemaakt van polyester en soms kom je ze zelfs met stretch tegen! Vandaag de dag kunnen we ook nog genieten van al het mooie wat kant te bieden heeft en is het een stuk betaalbaarder. Kun je je een dag bedenken waar kant niet kan ontbreken? Precies, een trouwdag! Kant wordt volop gebruikt in de bruidsmode. Het ziet er heel sierlijk en verfijnd uit.

Kant in huis
Sierlijk en verfijnd: dat is misschien ook wel iets wat je in huis graag toe wilt voegen. Vooral in een landelijk of brocante interieur kan een randje kant hier en daar écht het verschil maken. Wat dacht je van de ouderwetse kanten valletjes, zet een klein randje kant om je gordijnen, of hang je gordijnen in een embrasse van kant! Natuurlijk zijn er ook kleinere details waar je kant in kunt verwerken. Plak een stukje kant op een waxinelichthouder, doe een strikje van kant om de sleutel van de kast of om een (bloem)potje of vaas.

Aan de slag! 
Kant is een open gewerkte stof en daardoor vrij kwetsbaar. Knip het daarom voorzichtig, zodat de stof niet beschadigt. Gebruik voor deze kwetsbare stoffen maar geen gewone spelden, kies liever voor clips. Deze zijn ook bij ons verkrijgbaar. Doordat deze stof zo open is, kan het soms lastig zijn om alles goed vast te krijgen met één enkel stikseltje. Met een zigzagsteek is de kans groter dat je het in een keer goed vast kunt zetten. Als je dit niet zo mooi vindt, kun je ook een dubbele naad maken met een rechte steek. Tip: heeft jouw kant stretch? Gebruik dan elastisch garen om de stretch te behouden.

Kant is niet de makkelijkste stof om mee te werken, het is vaak een dunne en soepele stof. Je kunt ervoor kiezen om het te verstevigen door er een andere stof achter te bevestigen. Een stukje patroonpapier kan ook helpen: bevestig de stof op de stukken patroonpapier en naai dit mee. Later kun je voorzichtig het papier weer lostrekken. Kant kun je het beste naaien met een dunne naald.

Inspiratie
Vind jij deze stof ook zo mooi, maar weet je eigenlijk nog niet zo goed waar je het allemaal voor kunt gebruiken? In dat geval heb ik alvast wat inspiratie voor je!

Of wat dacht je van kanten details toevoegen aan een spijkerjasje, een kraagje maken die je bij een trui kunt dragen, halsketting van kant of een kaartje versieren met kant? Bij ons vind je kant dat je per meter kunt kopen als (mode)stof, maar ook allerlei verrassende kantrandjes.

Kant wassen 
Deze stof kun je het best alleen met de hand wassen. Het is te kwetsbaar en zal snel beschadigen als je het in de wasmachine doet. Er hoeft maar een klein haakje of ritsje aan een ander kledingstuk te zitten… Heb je geen geduld of tijd om het met de hand te wassen? Doe het dan in ieder geval in een waszakje. 

Kant

Een greep uit onze collectie kant

fabric
modestoffen Kant per meter
Toon meer producten

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant