Famke vertelt over... french terry

Alles over french terry

French terry is een fijne en stoere kledingstof voor de frissere dagen. Het is lekker warm en zit ook nog eens heel comfortabel. Maar wat is french terry eigenlijk voor stof?

We zien de mooiste en schattigste creaties voorbij komen die gemaakt zijn van french terry. Er wordt ook vaak baby- en kinderkleding van gemaakt. Logisch, want het draagt super fijn en het is vaak (grotendeels) gemaakt van grondstoffen met een natuurlijke oorsprong: katoen en viscose. Katoen is vriendelijk voor de huid en daarom een veilige keuze om kinderkleding van te maken. Viscose is ook huidvriendelijk, dit voelt nog iets fijner aan omdat de stof zachter en soepeler is. Soms kom je ook een french terry tegen die gemaakt is met polyester. Meestal zit er iets van elastan verwerkt in een french terry, dit zorgt voor extra stretch. Door de stretch draagt het fijner en behoud je je bewegingsvrijheid.

Tricot of jogging? 
French terry is super veelzijdig! Het is een gebreide stof, dus een tricot. Doordat het gebreid is zit er altijd al een beetje stretch in. French terry kun je eenvoudig herkennen aan de lusjes aan de achterkant van de stof. Eigenlijk zit french terry tussen een gewone tricot en een jogging- of sweatstof in. Het is dikker en steviger en er zit minder rek in dan in een gewone tricot. Toch is het ook geen joggingstof, want het is vaak wat dunner en de achterkant met de lusjes is niet geruwd. Het opruwen van de achterkant bij joggingstof zorgt ervoor dat het zo lekker zacht wordt. De voorkant van french terry’s voelt glad aan, bijna hetzelfde als een tricot.

Deze stof wordt ook wel eens ‘zomer jogging’ genoemd. Logisch, want het is wel lekker warm en ademend (geldt voor katoen en viscose), maar minder warm dan gewone joggingstof. Je kunt van alles maken van deze veelzijdige stof. French terry’s zijn er in veel verschillende soorten. Je hebt dikkere en dunnere varianten, effen, gemêleerd, of met verassende prints. Iedere periode komen er weer french terry’s in nieuwe kleuren en prints bij. Deze stof raakt nooit uit de mode! 

Als je met french terry aan de slag gaat wil dit het beste als je een jersey naald in je naaimachine hebt. Deze naald heeft een licht afgeronde punt, waardoor de naald niet dwars door de vezels gaat. De naald schuift als het ware de garens opzij. Naast kinderkleding kun je er ook een leuke rok, jurk of trui van maken. Of een compleet huispak… dan kun je in het weekend in stijl naar de supermarkt!

Heb je iets leuks gemaakt van een van onze french terry stoffen? Tag ons op social media of stuur een foto!