

Alles over corduroy
Een lange tijd was deze stof uit het modebeeld verdwenen. Ik kende het vooral van de broeken met wijd uitlopende pijpen, stoere jasjes en broekpakken. Inderdaad, in de jaren ’70 en ’80 vierde corduroy zijn hoogtijdagen. Grooooovy!
Met corduroy kun je heel veel kanten op. De stof voelt zacht aan én heeft een stoere look. Om die reden zien we steeds vaker kledingstukken van corduroy in de winkelrekken hangen. Het stoffige imago is als sneeuw voor de zon verdwenen en, wat mij betreft, terecht!
Maar wat is corduroy eigenlijk voor stof? Waar is het van gemaakt en welke eigenschappen heeft het? Ik leg het aan je uit.
Zacht en ribbelig
Ga eens met je vlakke hand over een stuk corduroy. Je voelt de zachte ‘haartjes’ van de stof en natuurlijk de ribbels. Die haartjes vormen samen het pooloppervlak, wat je misschien wel kent van velours/fluweel. Corduroy heeft wat dat betreft veel gemeen met velours. De stoffen zijn geweven met fijne garens die een soort rechtopstaande pluizen maken. Daarna worden de pluizen afgesneden en hierdoor ontstaan de haartjes die je voelt. Een heel proces dus!
Maar hoe ontstaan de ribbels in corduroy? In het weefproces wordt een extra draad meegeweven die later op regelmatige afstand wordt doorgesneden. Hierdoor ontstaat er een diepteverschil en verschijnen de welbekende ribbels in corduroy.
Brede of smalle rib
De afstand tussen de ribbels bepaalt bovendien het uiterlijk van de stof. Hele smalle ribbels hebben een subtieler ribbeleffect en is hierdoor een compleet andere stof dan het ‘gewone’ corduroy. Zo’n stof krijgt dan ook een eigen naam: babyroy. Deze stof is soepel en wat dunner en hierdoor geschikt voor blouses en kinderkleding.
Meubels van corduroy
Een hele brede rib noemen we dan weer Manchester. Deze wordt vooral voor meubels gebruikt. Want ook in de woonwereld heeft corduroy (dus eigenlijk Manchester) de weg teruggevonden. Afgelopen tijd kon je geen woonmagazine openslaan zonder een stoere bank of trendy fauteuil met grove ribbels te zien.
Gebreide en geweven corduroy
De traditionele corduroy is een geweven stof van katoen; het weefsel bevat geen rek en is vrij stug en stevig. Soms zijn er dunne elastangarens meegeweven waardoor de stof wel een beetje rek bevat. Dit zorgt voor een prettiger draagcomfort; je kunt je vast voorstellen dat een stof met wat stretch lekkerder meebeweegt met je bewegingen. Helemaal comfortabel voor bijvoorbeeld broeken of jasjes.
Heb je nóg meer rek nodig in een corduroy stof? Er bestaat ook een gebreide variant. In een breisel zit meer ruimte tussen de garens dan bij geweven stoffen. Hierdoor rekt de stof goed mee. Bevat een stof ook nog wat elastan, dan heb je erg veel stretch. Handig voor shirts, tops of super stretchy broeken.

Corduroy van Jan Sikkes
Ook bij Jan Sikkes hebben we corduroy: met veel stretch of helemaal geen, bedrukt, mooie uni's en aan aantal fijne babyroy's. Bekijk een deel van onze collectie online en daarbij controleer direct de voorraad per winkel. En... naast de online stoffen hebben we in onze winkels nog veel meer corduroys liggen!
Bekijk een deel van de collectie