Zelf zonwering maken van ultrasol

Je komt thuis na een lange dag werken (of van een lekkere dag strand). Maar wat een warmte hangt er in je huis! En wat is het benauwd… Wat doe je hier tegen? De gordijnen dicht en de ventilator aan. Het is nu alleen wel erg donker en die ventilator op je gezicht is een beetje fris. 

Gelukkig hebben wij de ultieme oplossing voor hoge temperaturen: ultrasol! Dit is een stof met zonwerende eigenschappen. Fijn bijkomend voordeel: het meeste ultrasol is enigszins transparant en je kunt er dus gewoon doorheen kijken. Een perfecte stof dus om zonwering te maken op een budgetvriendelijke manier. Maar hoe je dit doet? Eenvoudig door het direct op je kozijn te bevestigen of op een raamwerk te spannen en die voor je raam te monteren.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om zonwering te maken. Wij leggen eerst uit hoe je ultrasol op een raamwerk  en daarna hoe je ultrasol direct op je kozijn bevestigt.

Niveau: 2 van 4

Benodigdheden:

*Allemaal verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes.

Extra benodigdheden voor het raamwerk:

 • Houten latten
 • Meubelhoek met schroeven en schroeven voor de tourniquets
 • Hamer, (verstek-)zaag, schroevendraaier/boormachine
 • Eventueel grondverf en lakverf als je het raamwerk wilt schilderen
 • Extra: scharnieren of draaikwartels

*Allemaal verkrijgbaar in de bouwmarkt.

 

Eerst maken we een raamwerk:

 1. Meet de lengte en breedte van je kozijn.
 2. Zaag latten op de juiste lengte, waarbij je de uiteinden in een hoek van 45 graden aftekent (je kan gebruik maken van een verstekzaag).
 3. Schuur de latten en verf ze in de gewenste kleur.
 4. Zet de latten aan elkaar met behulp van de meubelhoeken.
 5. Knip de stof (ultrasol) die je er voor wilt spannen op maat (houd ruim aan, je kunt na bevestigen nog afknippen).
 6. Niet het ultrasol aan de achterkant van het raamwerk met een tacker. Span het strak op en knip overtollig stof weg. Het raamwerk kun je aan je kozijn bevestigen met scharnieren of draaikwartels.

TIP: je kunt er ook voor kiezen om tourniquets op de voorkant van het raamwerk te plaatsen. Lees in dat geval hieronder hoe je de zeilringen er op zet.

Ben je niet handig met hout en een zaag? Je kunt de tourniquets of draaikwartels ook direct op je kozijn bevestigen (dus zonder raamwerk).

 

Zonwering met zeilringen maken:
Let op! Net als alle zonwering is het het beste om ultrasol binnen te halen wanneer het gaat regenen. Stoffen zijn nooit 100% bestand tegen vocht, dus om de levensduur te verhogen, kun je de zonwering het beste verwijderen als het weer dreigt om te slaan. Bewaar de stoffen droog en vrij van zonlicht voor het beste resultaat. Liefst ergens omheen gerold, zodat je geen vouwen krijgt.

 1. Knip de stof met de juiste afmeting plus 2 cm voor de zoom.
 2. Knip 4x een driehoekje van keperband, vlieseline of een stukje outdoormeubelstof. Dit doe je om de hoeken te verstevigen waar de tourniquets komen en zodat de ringen niet uit de stof scheuren. Naai de hoekjes mee met de zoom (zoals het rechte stiksel wat je ziet op de afbeelding hierboven) en naai de hoek voor de zekerheid ook nog een keer in.
 3. Bevestig de zeilringen in de hoeken. De zeilringen hebben een eigen montagesysteem. Je hebt alleen een stanleymes en hamer nodig om ze te monteren.
 4. Bevestig het systeem op het raamwerk (of direct op je kozijn) door de ringen om de tourniquets te doen en de tourniquets een kwartslag te draaien.

TIP: andere manieren om ultrasol direct op je kozijn te bevestigen is met klittenbandstrips of magneten. Magneten naai je mee in de zoom van de stof. Zet ze vast met een stiksel.

Klaar! Nu blijft het lekker koel in huis en kan je als nog lekker genieten van het zonlicht.

Tip: maak horren op precies dezelfde manier, maar dan met ons horrengaas. Plaats de tourniquets in dat geval binnenshuis of op een raamwerk die je binnen bevestigt. Zie hier de DIY! Overdag houd je het dan lekker koel met ultrasol en s’avonds kan je het huis luchten en toch die muggen buiten houden met horrengaas.

Verschillende soorten Ultrasol

Kies jouw favoriete stof

curtains
outdoor e.d Ultrasol
Toon meer producten
wicker-basket

Hulp nodig?

Wij weten alles van zonwering en helpen je graag. Bekijk direct onze stoffen en alle benodigdheden in jouw Jan Sikkes.

measure-tape

Gratis op maat

Een deel van onze collectie maken we gratis voor je op maat. Zo worden jouw gordijnen dus nóg voordeliger!

Meer dingen zelf maken?

Ga aan de slag!