Verschoonkussen hoes maken

Een verschoonkussen in een mandje, het ziet er niet alleen super lief uit maar het is ook nog erg handig! Je ziet ze overal die mandjes, alleen de kussens en hoezen zitten er niet altijd bij... Daarom leggen we hier stap voor stap uit hoe je dit zelf kunt maken!

Niveau: 1 van 4

Dit heb je nodig:

*Alle materialen zijn verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes

 

Zo maak je de verschoonhoes:

 1. Maak een mal van het mandje. Houd er rekening mee dat de bovenkant vaak breder is dan de onderkant. Meet dit beide op bij het maken van een mal, zo bereken je het verschil. Dit is essensieel als je een mandje hebt met een ronde of een schuine rand.
 2. Neem de mal mee naar jouw Jan Sikkes, daar kan je van polyether een matrasje in de juiste maat te laten maken. Er is polyether in verschillende hardheden en dikte. Heb je al een bestaand matrasje waar je een nieuwe hoes voor wilt maken? Meet deze dan op en houd hem bij de hand voor de volgende stappen. 
 3. Leg de bovenkant van het kussen op de stof en teken de omtrek met potlood op de stof. Knip met 1 cm rondom uit (voor de zoom).
 4. Knip een strook. De breedte van de strook is de dikte van het kussen, doe hier 4 cm bij. De lengte van de strook is de omtrek van de bovenkant van het kussen, doe hier 2 cm bij. (de lengte van de strook kan eventueel in twee delen, zoals je ziet op de afbeelding hieronder).
 5. Lock/zigzag beide lappen en stik de strook aan de bovenkant vast.
 6. Maak een tunnel door de stof een stukje naar binnen te vouwen, baseer dit op de breedte van het elastiek.

  Let op: laat aan beide kanten een stuk open en rijg het elastiek met een veiligheidspeld er doorheen.

 7. Rimpel de stof tot het goed om het kussen past. Stik de uiteinden van het elastiek aan elkaar vast en stik daarna de tunnel dicht.
 8. Nu past de hoes om het matrasje heen.
 9. Je kan een molton onder een tricot doen om viezigheid en vocht op te vangen of maak op dezelfde manier nog een hoes van een waterafstotende stof om het matrasje goed te beschermen tegen vlekken. (zoals de foto hieronder). 

Klaar! Verschonen maar!

Materialen van deze verschoonhoes

needle-1

Bekijk fournituren

Een klein deel van onze fournituren staat online, maar in de winkel is het assortiment nog vele malen groter. Ritsen, garen, tassenband, fiberfill...

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.

Meer DIY's?

Ga aan de slag!