Zelf stropdas maken, leuk voor vaderdag

Haar goed, jasje aan en stropdas om. Een strop"dad" is een leuk cadeau voor vaderdag en je kan het ook nog versieren met textielstiften, verf of applicaties. Zo kun je je eigen vader of die van een geliefde, een vriend of vriendin in de watten leggen door 'm te versieren met een zelfgemaakte stropdas! 

Niveau: 1 van 4

Dit heb je nodig:

*Alle materialen zijn verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes, behalve de textielstiften en -verf.

 

Zo maak je de stropdas:

 1. Knip het patroon uit en teken de delen op de stof. Als de stof lang genoeg is kan je het patroon in een keer over nemen en hoef je de stropdas niet in twee delen te maken. Zo vermijd je een extra stiksel. Nadeel is dat je veel stof nodig hebt.

  Tip: je kan ook gebruik maken van burdapatroon: 3404. Bij dit patroon zit ook nog een patroon van een gilet, strikje en een bandana. Ideaal als je een volledige set of outfit wilt maken!

 2. Knip de 2 delen dubbel. Bij het patroon van deze DIY hoef je geen zoom te knippen, die is al bij het patroon inbegrepen. Waarschijnlijk moet je wel een zoom meerekenen bij je eigengemaakte patroon of bij een Burdaboek-patroon. Dit staat aangegeven.
 3. Speld en stik de punten (de grote en de kleine) aan elkaar vast. Knip de puntjes wat bij zodat de stof later makkelijker om te keren is.
 4. Stik ook het midden van de dagdelen aan elkaar (zoals de foto hierboven). Zorg ervoor dat het stiksel aan de achterkant zit zodat je dit niet aan de voorkant ziet.

  Tip: veel stropdas-dessins hebben schuine strepen inplaats van rechte, horizontale of verticale strepen. Dat komt doordat een stropdas officieel gemaakt wordt van een schuine stof. Als je dat wilt doen heb je meer stof nodig, omdat je dan diagonaal moet knippen.

 5. Sla de stof om en strijk de naden plat. Speld de lange zijden aan elkaar vast en stik deze dicht (zie afbeelding hierboven). Laat het midden van de das een stuk open om de das na het stikken met de goede kant naar buiten te kunnen keren.
 6. Keer de stof om naar de goede kant, zodat je de zoom niet meer ziet. Gebruik hiervoor een rijgnaald of naai eventueel een lint of koortje mee aan de bredere uiteinden, zodat je de das makkelijker met de goede kant naar buiten kunt trekken (zie foto hierboven).
 7. Knip het koort nadien weg.
 8. Nu gaan we het middenstuk dat we eerder open hebben gelaten, dichtnaaien met de hand voor een mooie afwerking. De achterkant ziet er nu zo uit. Nu nog even strijken en klaar is 'ie!

Variatietip: wij versierden de stropdas met textielstiften, maar je kunt ook applicaties, bandjes of kantjes of knopen gebruiken. Neem in de winkel eens een kijkje bij onze fournituren en laat je inspireren!

Een leuk kado voor vaderdag!

needle-1

Bekijk fournituren

Een klein deel van onze fournituren staat online, maar in de winkel is het assortiment nog vele malen groter. Ritsen, garen, tassenband, fiberfill...

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.

Meer DIY's?

Ga aan de slag!