DIY: Strandmatje maken

Op naar het strand! Zwemkleding mee, badlaken, strandbal, vergeet je zonnebrand en zonnebril niet! Slippers en waterfles, check! Weet je wat dit rijtje mist? Een strandmatje! We hebben allemaal wel eens opblaasbedjes meegenomen, maar in een mum van tijd zijn ze lek en kraken ze bij elke beweging. Dit matje drijft niet maar voor op het strand is het fijner dan een nek vol met zand! Makkelijk op te rollen en mee te nemen, het is net die extra rug/nek ondersteuning die je nodig had! Maak je trip naar het strand af met dit strandmatje en lees hier hoe je het zelf kan maken.

Niveau: 3 van 4

Dit heb je nodig:

 • patroon
 • schaar
 • stevige garens
 • fiberfill vulling
 • stof naar keuze: 150 cm (bijvoorbeeld badstof)
 • 2 cm dik polyether: 45 cm x 140 cm
 • 200 gram fiberfill: 47 cm x 57 cm
 • koord: 80 cm.

*Alle materialen zijn verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes

Knip uit:

 • 2 halve cirkels (zie patroon
 • 1 stuk stof: 47 cm x 57 cm
 • 2 stukken stof: 47 cm x 140 cm
 • 4 stroken: 60 cm x 4 cm
 • 1 pizza stuk polyether 2cm dik: 45 cm x 140 cm (je kan polyether op maat laten snijden in jouw Jan Sikkes)
 • 2 stroken voor de bies: 40 cm x 3 cm
 • 2 stukken koord: 40 cm.

Tip: je kan ook kiezen voor een waterdichte of waterafstotende stof, bijvoorbeeld softshell, verschillende outdoorstoffen of een stof met een teflon coating. (Teflon is makkelijker af te nemen door de vuilafstotende coating). Onthoud wel dat water alsnog binnen kan komen via de naden.

 

Eerst maken we het hoofdkussen:

 1. Stik de biesstroken op de halve rondjes. (zie afbeelding hieronder). De biesstroken kan je zelf maken, door een grote strook dubbel te vouwen en te stikken met het koord van 40 cm er tussen. Bij de circels is nog geen rekening gehouden met de naadtoeslag, knip deze dus 1 a 2 cm groter uit op de stof. 

  Tip: Houd bij het maken van de biesstroken een potlood of ander langwerpig voorwerp tussen de dubbelgevouwen, zo stik je makkelijker recht.

 2. Stik het stuk fiberfill (200 gram, 47 cm x 57 cm) op het stuk stof van: 47 cm x 57 cm.

  Tip: Maak extra touwtjes aan de achterkant van het hoofdeind vast (mee stikken) om het matje om een strandstoel heen te knopen, zo zakt het matje niet naar beneden.

 3. Stik het stof met fiberfill rondom de halve cirkels. Gebruik hiervoor de langste zijde van 57 cm. Vul het kussen met fiberfill (dit kan je ook later doen). Als het goed is ziet het er nu zo uit:

Het hoofdkussen is klaar! Leg het kussen nu even weg. We gaan nu bezig met het lichaam van het matje.

 

 

Zo maak je de strandmat:

 1. Stik de 4 linten van: 60 cm x 4 cm. (zie afbeelding hieronder). Deze maken we zodat je het matje op kan rollen en vast kan maken. Stik op dezelfde wijze als de biezen.

  Tip: maak de linten langer om er een grotere strik in te doen. Je kan ook tassenband in een boog of een hendel aan het matje/de linten vast maken. Zo kun je het matje om je schouder heen doen, net als een gewone tas.

 2. Stik de zijkanten van het matje aan elkaar vast. (de 2 stukken stof van 140 cm x 47 cm, zie afbeelding hierboven). Laat de onderkant openVoor de lange mensen onder ons: je kan het matje ook langer maken, bijvoorbeeld 200 cm bij 47 cm.
 3. Stik aan de onderkant de linten 2 bij 2 vast (of gebruik tassenband/hendel). Doe dit op ongeveer 10 cm van de zijkant af.
 4. Schuif het polyether in de hoes en stik nu de onderkant dicht. Zorg ervoor dat je de naad van de linten meeneemt naar binnen of dat je over dezelfde naad heen stikt, zodat je het stiksel niet twee keer ziet. Opmerking: je kan het polyether ook voor de linten er al in doen en dan dicht naaien met de linten al op de juiste plek, dit is alleen lastiger naaien omdat het polyether de stof verdikt.
 5. Stik om de 7 cm door (zie afbeeldingen).
 6. Pak het hoofdkussen er weer bij en vul deze met fiberfill (als je dit nog niet gedaan had). Stik eerst achterkant van het hoofdkussen aan het matje vast en daarna de voorkant van het kussen aan het matje vast.

Tip: je kan het "strand" matje ook gebruiken bij het zwembad, voor een strandbedje of een (hang)stoel. Wel zo comfortabel.

Klaar en smeren maar! Op naar het strand!

 

 

Materialen van dit strandmatje

Check de voorraad

needle-1

Bekijk fournituren

Een klein deel van onze fournituren staat online, maar in de winkel is het assortiment nog vele malen groter. Ritsen, garen, tassenband, fiberfill...

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.

Meer DIY's?

Ga aan de slag!