Wasbare mondkapjes maken

Op steeds meer plekken moeten we een mondkapje dragen. Het maken van niet-medische mondkapjes kan op heel veel manieren en met allerlei materialen. Hoe maak je een mondkapje en welk materiaal kun je het beste gebruiken?

Stof voor mondkapjes
Een geweven stof van 100% katoen is het meest geschikt voor een mondkapje. Katoen kun je heet wassen (60 graden) en dus hergebruiken, dat is wel zo duurzaam. Bekijk onze katoen en check direct de voorraad van de stoffen per winkel.

Tip: maak meerdere mondkapjes per persoon, zo kun je ze wisselen bij langdurig gebruik.

Dit heb je nodig voor 1 mondkapje:

Alle materialen zijn verkrijgbaar bij Jan Sikkes.

Tip: plaats een filter tussen de binnen- en buitenstof. Wij hebben non-woven filters die je uit kunt wassen en die speciaal voor mondkapjes zijn.

Zo maak je een mondkapje met plooien:

 1. Leg het patroon op de stof en knip de beide panden uit. Houdt hierbij rekening met het zoompje.
 2. Stik de panden aan 1 zijde aan elkaar. Dit wordt het midden van je kapje.
 3. Maak een zoompje aan de andere zijden van beide stoffen. Dit zijn de onderkanten van het kapje.
 4. Geef de plekken van de plooien aan met een potlood. Doe dit aan de binnenzijde van de de stof.
 5. Gebruik spelden om de plooien te maken.
 6. Speld in de hoeken het elastiek. Pas de lengte van het elastiek zelf aan.
 7. Stik beide zijkanten vast. Je houdt aan de voorkant van het mondkapje stof over; dit vormt een geultje om een eventueel een filter te plaatsen.
 8. Om het kapje ook bij de neus goed aan te laten sluiten, gebruiken wij een stukje balein. Naai dit vast in het midden in de naad.
 9. Draai het mondkapje met de goede kant naar buiten en stik de naadjes door. Buig het stukje balein in een hoek zodat hij mooi over de neusrug valt.

Zo maak je een mondkapje zonder plooien:

 1. Leg het patroon op de stof en knip de beide panden uit. Houdt hierbij rekening met het zoompje.
 2. Heb je een stof met print, leg dan kant A van het voorpand tegen de stofvouw en houdt er rekening mee dat kant B recht van draad is.
 3. Stik de boven- en onderkant van zijde A van de binnenkant en maak een mooi zoompje aan beide zijkanten. Dit wordt de opening voor een eventueel te gebruiken filter.
 4. Spelt de panden op elkaar en maak een plooitje aan de beide buitenzijden van het mondkapje. De ene kant (de kant die tegen je mond aankomt) heeft een plooitje van ong. 3 cm en de andere kant 5 cm lang.
 5. Plaats het elastiek in de hoekjes. Wij gebruiken bij dit mondkapje elastiek van 16 cm lang, maar dit verschilt per persoon. Stik vervolgens alles door.
 6. Om het kapje ook bij de neus goed aan te laten sluiten, gebruiken wij een stukje balein. Naai dit vast in het midden in de naad. Dit moet je een beetje begeleiden, i.v.m. de ronding van de stof.
 7. Draai het mondkapje met de goede kant naar buiten en stik de naadjes door. Buig het stukje balein in een hoek zodat hij mooi over de neusrug valt.

Tip: elastiek kan na verloop van tijd door het hete wassen wat rek verliezen. Een alternatief hiervoor is katoenen biaisband die je achter je hoofd vaststrikt of ons superzachte en kookvaste koordelastiek.

Materialen voor mondkapjes

folding

Stoffen voor mondkapjes

Ondanks de enorme vraag naar katoen voor mondkapjes, hebben wij nog steeds volop aanbod. Vind snel een leuke stof voor jouw mondkapjes.

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.