Zelf horren maken

Je ligt lekker te slapen, maar dan hoor je opeens een vervelend geluid om je heen. Bzzzzzz! Een mug… Je richt een ventilator op je hoofd om het gezoem niet te horen, maar dat is nogal koud en maakt ook veel herrie. Een klamboe om je bed helpt ook niet tegen het geluid. Bzzzz! 

Maar wat helpt dan wel tegen die vervelende stekers? Horren zijn de oplossing! Ze kunnen best prijzig zijn, maar er zijn allerlei manieren om er zelf eentje te maken, geschikt voor jouw kozijn. Volg onderstaande stappen voor een goede nachtrust (en geen jeuk).

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een hor te maken. Wij leggen eerst uit hoe je een hor op een raamwerk maakt én daarna hoe je horrengaas direct op je kozijn bevestigt.

Niveau: 2 van 4

Benodigdheden:

*Allemaal verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes.

Extra benodigdheden voor het raamwerk:

 • Houten latten
 • Meubelhoek met schroeven en schroeven voor de tourniquets
 • Hamer, (verstek-)zaag, schroevendraaier/boormachine
 • Eventueel grondverf en lakverf als je het raamwerk wilt schilderen
 • Extra: scharnieren of draaikwartels

*Allemaal verkrijgbaar in de bouwmarkt.

 

Eerst maken we een raamwerk:

 1. Meet de lengte en breedte van je kozijn.
 2. Zaag latten op de juiste lengte, waarbij je de uiteinden in een hoek van 45 graden aftekent (je kan gebruik maken van een verstekzaag).
 3. Schuur de latten en verf ze in de gewenste kleur
 4. Zet de latten aan elkaar met behulp van de meubelhoeken.
 5. Knip het benodigde horrengaas op maat (houd ruim aan, je kunt na bevestigen nog afknippen).

  TIP: je kunt er ook voor kiezen om tourniquets op de voorkant van het raamwerk te plaatsen. Lees in dat geval hieronder hoe je de zeilringen in het horrengaas zet.

 6. Niet het horrengaas aan de achterkant van het raamwerk met een tacker. Span daarbij het gaas strak op. Knip het overtollige gaas weg. Het raamwerk kun je aan je kozijn bevestigen met scharnieren of draaikwartels.

Klaar is kees! Nu heb je zelf een raamwerk gemaakt.

Ben je niet handig met hout en een zaag? Je kunt de tourniquets of draaikwartels ook direct op je kozijn bevestigen (dus zonder raamwerk).

 

Horrengaas met zeilringen maken:

 1. Knip het horrengaas met de juiste afmeting plus 2 cm voor de zoom.
 2. Knip 4x een driehoekje van keperband, vlieseline of een stukje outdoormeubelstof. Dit doe je om de hoeken te verstevigen waar de tourniquets komen en zodat de ringen niet uit de stof scheuren. Naai de hoekjes mee met de zoom (zoals het rechte stiksel wat je ziet op de afbeelding hierboven) en naai de hoek voor de zekerheid ook nog een keer in.
 3. Bevestig de zeilringen in de hoeken. De zeilringen hebben een eigen montagesysteem. Je hebt alleen een stanleymes en hamer nodig om ze te monteren.
 4. Bevestig het horrengaas op het raamwerk (of direct op je kozijn) door de ringen om de tourniquets te doen en de tourniquets een kwartslag te draaien.

TIP: andere manieren om de hor direct op je kozijn te bevestigen is met klittenbandstrips of magneten. Magneten naai je mee in de zoom van het horrengaas. Zet ze vast met een stiksel.

Klaar! Nu kan het raam weer wijd open staan zonder dat er vervelende insecten naar binnen komen.

Wist je dat je op dezelfde manier dit ook kan doen voor zonwering, dit kan je bijvoorbeeld doen met ultrasol. Zie hier hoe je dit zelf kan doen!

measure-tape

Gordijnen opmeten

Voordat je gordijnen bestelt, moet je weten wat de afmetingen zijn. Meet je kozijn op voordat je naar de winkel gaat.

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.

Meer dingen zelf maken?

Ga aan de slag!