DIY: Hondje van imitatiebont maken

Je eigen harige hondenvriend, zonder geblaf en bijkomende verplichtingen. Wie wil dat nou niet? Leuk als knuffel en om mee te spelen. Met ons patroon, materialen en eenvoudige stappenplan heb je 'm zo in elkaar! 

Niveau: 4 van 4

Dit heb je nodig:

*Alle materialen zijn verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes

Zo maak je het hondje:

 1. Print het patroon en teken de delen 1, 2 en 3 op de binnenkant van de stof met witte krijtstift of speld het patroon op de stof als je dat prettiger vindt. 

  Tip: houd rekening met de vleug/haarrichting van het bont voor het mooiste resultaat.

 2. Knip de vormen van de oren (patroondeel 4) twee keer uit op bont én skai. Je hebt dus vier stukjes stof, waarvan twee in spiegelbeeld zijn (je maakt als het ware een linker- en rechterkant). Patroondeel 2 knip je maar één keer uit, dit is de rug. 

  Tip: Gebruik je harig bont? Zorg dan dat je alleen in de stof knipt en niet in het haar. Je knipt dus ondiep voor een zo natuurlijk mogelijk effect.

 3. Stik de skai-oren een beetje in, dit geeft een realistisch effect. Zo staan ze mooi open als een echte oorschelp. Dit wordt de binnenkant van het oor.
 4. Speld de delen van het oor met goede kanten op elkaar en stik ze vast.
 5. We maken nu de binnenkant van de poten en de buik. Pak de stoffen van patroondeel 1 en stik ze aan elkaar waarbij je een stuk open laat (zie markering in het patroon). Dit is de opening waardoor je het hondje later kunt opvullen met fiberfill.
 6. Stik patroon 2 aan patroon 1 vast bij het sterretje (zie markering in patroon).
 7. Naai de oren, op de aangegeven plek, met een smal zoompje aan patroondelen 3 (De linkerkant en rechterkant).
 8. Speld patroondeel 1 en 2 aan één van de patroondelen 3. Het begin en eind corresponderen met de aangegeven cijfers op patroon 3. 
 9. Stik het geheel vast en herhaal die vervolgens met het andere patroondeel 3.
 10.   Je gaat nu de plek bepalen van de oogjes. Bevestig deze op de juiste plek. 
 11.   Vul het hondje stevig op met fiberfill. Begin bij de staart, vervolgens de poten, het hoofd en als laatste de buik. 

  Tip: gebruik per keer kleine hoeveelheden fiberfill. Op die manier vormt het materiaal zich het beste en krijg je geen gekke bollingen. 

 12.   Nu het hondje gevuld is, naai je het buikje dicht met de hand. No worries, dat hoeft niet erg netjes, doordat het bont je handnaaikunsten maskeert.
 13.   Als finishing touch ga je de oogjes van het hondje een beetje vrijmaken. Knip wat haren weg zodat de oogjes wat zichtbaarder worden. Je hondje is nu klaar!

Variatietips:

 • Maak ook het bot! Knip patroondeel 5 hiervoor 2x uit op een vrolijke stof. Naai deze delen op elkaar met de goede kanten naar elkaar toe waarbij je een stukje open laat. Keer dan om en vul het bot met fiberfill. Naai het laatste stukje met de hand dicht. Klaar!
 • Kies een leuk lint of bandje voor een hondenriem.
 • Neem wat extra skai-leer en vulling om een neusje en voetkussentjes te maken.
needle-1

Bekijk fournituren

Een klein deel van onze fournituren staat online, maar in de winkel is het assortiment nog vele malen groter. Ritsen, garen, tassenband, fiberfill...

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.

Meer DIY's?

Ga aan de slag!