Muurdecoratie: hangend opbergvak maken

Niet genoeg ruimte voor een nieuwe kast maar wel genoeg ruimte aan de muur? Vergeet kasten en tijdschriftrekken: maak je eigen opbergvak van stof! Een unieke decoratie in je kamer en ook nog eens handig. Vul het met tijdschriften, kinderspeelgoed, planten, inpakpapier of stoffenrollen. En hoe handig is het om er eentje in je toilet of badkamer te hangen met gastendoekjes, toiletrollen of ander textiel?

Niveau: 1 van 4

Dit heb je nodig:

 • schroeven (niet verkrijgbaar in Jan Sikkes) of koord om het opbergvak op te hangen
 • textielschaar
 • bijpassend of juist contrasterend garen
 • stuk stof voor de voorkant en de inschuifvakken
 • stuk stof voor de achterzijde (wij gebruikten vilt, maar een stevige meubelstof kan ook)
 • nestelringen
 • naaimachine
 • spelden

* Alle materialen zijn verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes.

Zo maak je het eerste opbergvak:

 1. Voorkom dat de stof of de naden scheuren, kies daarom een stevige stof. Vooral als je zware voorwerpen in het vak wilt plaatsen, is het van belang dat je stevig materiaal gebruikt en stevig vastnaait.
 2. Knip twee vierkante stukken stof uit: één van: 37,5 cm breed bij 39 cm lang en één van 35,5 cm breed bij 29 cm lang (ongevere schatting, hierbij is de zoom van 1 cm aan beide kanten al ingerekend)
 3. Mocht je een kleinere, grotere of langere variant willen, dan pas je de afmetingen aan. 
 4. Lock of zigzag de geknipte delen. De stof voor de achterzijde stik je aan het vilt.
 5. Naai de bovenzoom van het vak, naai daarbij de hoeken er in. De achterkant en hoeken zien er nu zo uit:
 6. Spelt het vak op de gewenste plek.
 7. Houd rekening met de vouw. Trek de stof van de hoek naar binnen en naai een punt aan de binnenkant van het vak, aan de buitenkant zie je dan geen stiksel. Zo heb je een mooie plooi. Doe dit voordat je het klepje op de achterkant vastnaait. Het kleine pictogrammetje geeft de vouwlijn aan en de streepjes geven het te naaien gedeelte aan, je hoeft hier geen inknip voor te maken.
 8. Stik het vak op het achtervlak vast.
 9. Sla nestelringen in de hoeken. 

Ophangen en klaar voor gebruik! Nu kun je het nog indelen en decoreren naar eigen wens.

Tip: mocht je kiezen voor schroeven, gebruik dan pluggen. Zo beschadig je de muur minder en hangt het opbergvak steviger.Nog niet helemaal klaar met knutselen? Maak ook het inschuifvak (hieronder).

Tip: heb jij beide vakjes gemaakt? Je kan ze ook met een strik aan elkaar vastmaken of met twee spijkers aan elkaar vasthangen. Gebruik de onderste ringen van het ene vak en de bovenkant van het andere vak.

 

Zo maak je de inschuifvakken:

 1. Knip twee stukken stof uit in de vorm van een rechthoek. Eén van: 37,5 cm breed bij 68,5 cm lang en één van 27,5 cm breed bij 85,5 cm lang (ongevere schatting, hierbij is de zoom van 1 cm aan beide kanten al ingerekend)
 2. Mocht je een kleinere, grotere of langere variant willen, pas de afmetingen dan aan. Als je hem langer of groter maakt, houd er dan rekening mee dat hij ook zwaarder wordt.
 3. Lock of zigzag de geknipte delen. De stof voor de achterzijde stik je aan het vilt, net zoals stap 4 van het eerste opbergvak.
 4. Volg stap 5 van het eerste opbergvak: naai een zoom aan beide kanten van de te maken vakken en zoom de achterzijde om.
 5. Spelt daarna de vakken op de gewenste plek op het achtervlak en stik deze vast. Let op! Het stiksel zie je aan de buitenkant.
 6. Sla de nestelringen in de hoeken.

Tadaa! Nu heb je zelfgemaakte inschuifvakken. Nu nog decoreren met tijdschriften of andere leuke accessoires.

Tip: heb jij een kleine kamer en weinig muren ter bezetting, of veel scheve muren? Je kan hem ook aan de deur hangen! Net zoals een wasrek voor aan de deur. Hier heb je wel klippen voor nodig die zich aan de bovenkant van de deur vastklemmen (niet verkrijgbaar bij Jan Sikkes).

Privacy nodig? Heb jij een stapelbed of een hoogslaper met een bureau eronder? Hang het aan de bovenste spijlen van het bed en doe er je favoriete teddyberen, bloemen of tekenspullen in! Over privacy gesproken, heb jij al gordijnen voor je slaapkamer

needle-1

Bekijk fournituren

Een klein deel van onze fournituren staat online, maar in de winkel is het assortiment nog vele malen groter. Ritsen, garen, tassenband, fiberfill...

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.

Meer DIY's?

Ga aan de slag!