Boeken kaften met stof

Het schooljaar staat alweer voor de deur of is inmiddels begonnen. Een zware rugtas met daarin stapels schoolboeken is iedereen wel bekend. Om die boeken keurig te houden is het aan te raden ze te kaften. Dat kan natuurlijk met papier, maar nog veel duurzamer is het met stof. Een stoffen kaft scheurt niet, kan gewassen worden én is herbruikbaar (hangt af van het formaat natuurlijk).

Niveau: 1 van 4

Dit heb je nodig voor 1 stoffen kaft:

  • stof met stretch, liefst tricot (bij een harde kaft) of poplin katoen (bij een zachte kaft). De maten zijn afhankelijk van het boek;
  • naaibenodigdheden: schaar, (elastisch) garen, spelden en een naai- of lockmachine

* Alle materialen zijn verkrijgbaar in jouw Jan Sikkes.

Zo maak je een stoffen kaft:

  1. Om de afmeting van je kaft te bepalen, leg je het boek dichtgeslagen op de stof en vouw je de stof over het boek dicht. 
  2. Markeer waar de randen van het boek komen en haal daar vervolgens aan beide zijden 2 cm van af.
  3. Bepaal hoe diep de stof om de binnenkant van het boek moet omslaan. Wij kozen voor ongeveer tweederde van de kaft, zo blijft de kaft ook om het boek als die open ligt. Markeer dit ook op de stof.
  4. Bepaal ook hoe breed en lang de flapjes boven en onder de rug van het boek moeten zijn. Doe dit op gevoel; liever aan de grote kant, dan kun je het altijd nog wat verkleinen. Wij kozen voor 7 cm breed en 5 cm lang bij een boek dat 1,5 cm dik is.
  5. Lock de randen.
  6. Vouw beide zijkanten van de stof naar binnen en stik ze boven en onder vast.

Klaar? Kaften maar!

needle-1

Bekijk fournituren

Een klein deel van onze fournituren staat online, maar in de winkel is het assortiment nog vele malen groter. Ritsen, garen, tassenband, fiberfill...

wicker-basket

Shop alle materialen

Naast alle stoffen op de website hebben we nog veel meer in onze winkels. Verbreed je zoekgebied en scoor de mooiste stoffen.

Meer DIY's?

Ga aan de slag!